Městský soud v Praze v úterý pokračoval v projednávání případu soudce Ivana Elischera. Soudce si podle obžaloby měl přivydělávat tím, že nejméně v letech 2013 - 2016 ovlivňoval trestní kauzy týkající se drogové kriminality. Elischer jakoukoliv vinu popírá. Kromě něj je v případu obžalováno také dalších pět mužů a žen vietnamského původu.

Výslech obžalovaných

Sodu v úterý přistoupil k výslechu obžalovaných, jako první se do řečniště postavil sám Elischer, který jej až do konce úterního zasedání neopustil. Úvodem uvedl, že nebude odpovídat na dotazy státního zástupce, soudu, ani svých obhájců. Následně se pustil do čtení svého vyjádření, které měl připravené na 67 stranách. Obsáhlé vyjádření četl v úterý několik hodin, a přesto se nedostal k jeho závěru.

Ve svém vyjádření Elischer velmi obsáhle vysvětloval například strategii své obhajoby, poukázal na údajné chyby státního zástupce a rozporoval také celou řadu důkazů. Především ale odmítl, že by se jakkoliv provinil. „Prohlašuji, že se necítím vinen jednáním popsaném v obžalobě. Kategoricky odmítám, že by rozhodování soudního senátu Vrchního soudu v Praze, jemuž jsem předsedal, bylo jakkoliv ovlivněno penězi nebo něčím jiným. Nikdy jsem nepřijal v souvislosti k rozhodování v kterékoliv trestní věci žádné peníze od spoluobžalovaného pana H., nebo kohokoliv jiného,“ řekl obžalovaný soudce. Ostatní obžalované podle svých slov poprvé viděl až u soudu.

Elischer nepopřel, že se s obžalovaným panem H. stýkal a zásoboval jej informacemi, podle něj se však jednalo o veřejně dostupné informace, které si mohl zjistit sám. „Rozhodně jsem tak nečinil, abych panu H., nebo komukoliv jinému poskytl nějakou neoprávněnou výhodu,“ řekl Elischer a podotknul, že spoluobžalovaný pan H., jelikož je cizí národnosti, umí česky jen na velmi základní úrovni.

Připomněl také, že jeho kancelář byla více než rok sledována minimálně dvěmi kamerami. Bylo i sledováno auto obžalovaného pana H., ale i jejich elektronická a telefonická komunikace. „Přesto není nikde zachyceno žádné předání peněz na ovlivnění soudního rozhodnutí,“ podotknul Elischer.

„Byl jsem naivní a příliš otevřený”

V jednom ohledu však Ivan Elischer své pochybení připustil: „Přes to všechno cítím jistou odpovědnost za situaci, do níž jsem se dostal. Způsobil jsem si ji sám svým nevhodným a nepříliš rozumným až naivním chováním, kdy jsme se s panem H. bavil o trestních věcech. Tyto hovory však neměly žádný vliv na mé konání. Chápal jsem je jen jako řeči se svým známým, který se přišel zeptat na osud svých krajanů. Byl jsem asi naivní a příliš důvěřivý a příliš otevřený ve své komunikaci.“

Nekonečná obhajoba

 

Slibu, který Elischer jako soudce složil, tedy že bude rozhodovat vždy podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, se ale podle svých slov nikdy nezpronevěřil. Vyjádření, které Ivan Elischer v úterý přednášel bezmála čtyři hodiny, se ani tak nedostalo ke konci.

Soudu v něm dále vysvětloval například původ téměř jednoho milionu korun, který byl při prohlídce jeho kanceláře na Vrchním soudě v Praze před několika lety zajištěn. Peníze prý průběžně spořil společně se svou ženou a raději je uchovával u sebe v hotovosti. Ve čtení svého vyjádření by obžalovaný soudce Elischer měl pokračovat i ve středu. Po něm by na řadu měl přijít výslech zbylých obžalovaných.

Až 11 let vězení

Policie Elischera obvinila před šesti lety, soud obdržel obžalobu v březnu 2019. V roce 2021 muže nepravomocně potrestal devíti lety vězení. Pan H., který podle obžaloby Elischera navedl, dostal o rok přísnější trest a vyhoštění na neurčitou dobu. Další z Vietnamců dostal tříleté vězení, ostatní pak podmíněné tresty. Odvolací Vrchní soud v Olomouci však tento verdikt zrušil - předchozí řízení podle něj provázely podstatné vady, rozsudek je neúplný a existují pochybnosti o správnosti skutkových zjištění. Státní zástupce Vladimír Pazourek v druhém kole procesu pro Elischera navrhuje 11 let vězení, milionový peněžitý trest a zabavení dalšího milionu na účtu.

Fotogalerie
22 fotografií