Soud loni v listopadu uložil ženě dvouletou podmínku s odkladem na 30 měsíců. Státní zástupce se ale odvolal. Mluvčí pražského krajského soudu Hana Černá nyní serveru iRozhlas.cz a Radiožurnálu řekla, že předseda senátu Roman Lada odvolání odmítl.

Server uvádí, že pražský krajský soud už jednou v této věci rozhodoval, když v říjnu loňského roku zamítl mírnější trest pro bývalou ředitelku. Soudkyni Lucii Kantorové pak odvolací soudci vyčetli, že její závěry byly předčasné, nepředvolala některé svědky, špatně určila právní kvalifikaci a případ nesprávně posoudila. Oproti tomuto rozhodnutí uznal soud ženu vinnou nejen z padělání veřejné listiny, ale také z podvodu.

Bývalá ředitelka se hájila tím, že nevěděla, že jde o padělek vysokoškolského diplomu. Po celou dobu měla za to, že diplom vlastní oprávněně. Její právnička také uváděla, že motivací ženy nebyl majetkový prospěch, ale naplňovala ji práce s dětmi, kterou považovala za své poslání.

Žena působila od roku 2007 jako učitelka, později osm let vedla základní školu v Libčicích nad Vltavou. Prokazovala se falešným diplomem. Kopie dokumentu začala ve veřejném prostoru kolovat po stížnostech rodičů na vedení školy. Žena na post ředitelky následně rezignovala. Rodiče a zřizovatel školy pak podali na bývalou ředitelku trestní oznámení.