Incident se stal loni 1. listopadu v parku ve Slévačské ulici v Praze 9, kde trávilo polední přestávku několik dětí ze Základní školy Chvaletická. Muž, který seděl v kůlně na sousedícím pozemku, směrem k nim vystřelil a zasáhl jednoho z hochů do hrudníku. Zranění ve formě zástřelu si vyžádalo operaci v celkové narkóze a chlapec se pak měsíc léčil doma.

Video
Video se připravuje ...

Ve Slévačské ulici v Praze se střílelo. (1. listopadu 2022) Blesk.cz - David Malík

Hloupý vtip

„Když mi volal jeho spolužák, že syna postřelili, domnívala jsem se, že je to nějaký hloupý vtip,“ vzpomínala u soudu chlapcova matka. „I po těch sedmi měsících se mi o tom velmi těžce mluví,“ řekla. Dodala, že lékařům se diabolku nepodařilo vyndat při lokálním umrtvení a vyděšený syn se jí v nemocnici ptal, jestli přežije. Opakovaně zdůraznila, že k postřelení hocha došlo na veřejném prostranství. Když uvedla, že její syn „je takový živý“, ale nikdy neměl sníženou známku z chování, Václav Š. se zasmál.

„Nevěděl jsem, jak je zahnat”

„Oni by se mi měli omluvit za to, že mě tam rok terorizujou. Neříkám, že je to zrovna její syn, kdo mi tam hází, kdo mi tam nadává. Už jsem nevěděl, jak je zahnat,“ reagoval osmašedesátiletý obžalovaný na dotaz soudkyně, jestli se nechce chlapcově matce omluvit. Připustil, že postřeleného vůbec nezná a neví, jak vypadá. „Na nikoho jsem nemířil. Jste z toho špatná, já to chápu, ale já třeba seděl s tříletou vnučkou na zahradě a začaly lítat kameny. Kdybyste v tom žila a měla to čtyřikrát v týdnu…,“ pokračoval. „Za to zranění se teda omlouvám,“ doplnil nakonec s tím, že by do dětí záměrně nestřílel, protože když sám chodil do školy, postřelili mu kamaráda.

Z dokazování vyplynulo, že děti ze Základní školy Chvaletická v Praze 9 „chodily na dědka“, protože se mezi nimi rozšířila informace, že hrozil spolužačkám zbraní. U zahradní branky pokřikovaly a házely na pozemek kaštany či klacky, aby muže vylákaly ven.

„Na nikoho se přece zbraň nebere! Můj syn to schytal za všechny,“ reagovala matka. Soud vyslechl i jejího syna a jeho kamarády, a to bez přítomnosti veřejnosti a rovněž i bez seniora, protože soudkyně nechtěla děti ještě více traumatizovat.

Důchodce po výstřelu odešel sledovat televizi. Podle vlastních slov si nevšiml, že někoho trefil. Policii pak řekl, že byl v afektu a mířil dětem na trup, protože se bál, že mu vlezou do zahrady. U soudu ale výpověď změnil. Tvrdil, že chtěl děti jen vyplašit zvukem výstřelu a že ani nevěděl, že zbraň je nabitá.

Mohlo to dopadnout špatně...

„Musel jste být minimálně srozuměn s tím, že zbraň může být nabitá a že chlapce minimálně můžete zranit a způsobit mu přinejmenším ujmu na zdraví. K závažnému následku naštěstí nedošlo, ale rozhodně dojít mohlo, kdybyste zasáhl oko nebo krkavici,“ podotkla. Z rozsudku ale vypustila větu obžaloby, že muž na děti zákeřně číhal, protože se to neprokázalo.

Seniorova družka: Ode mě by dostal víc!

Po střelbě na místo přijela policejní zásahová jednotka. Družka seniora, která v době incidentu nebyla doma, to u soudu označila za „kašpařinu“. „Nejsme žádní teroristi! Mít takovýho zmetka, jako to tam dělal, tak by dostal ode mě víc než od přítele. Chci velkou omluvu, i v novinách, máme poničený barák,“ prohlásila. Dodala, že děti ji v místě bydliště obtěžují už 40 let.

Jednoho jsem chytla a osobně zfackovala,“ popsala. Žena trvá na tom, že na situaci si stěžovala jak na policii a na úřadě, tak i učitelům. O oznámení se ale soudu nepodařilo dohledat žádný záznam. „On miluje děti, vždyť je to na hlavu tohle. Vždyť to nevěděl, že střílí po parchantovi,“ doplnila na přítelovu obranu.

Střílet na druhé se prostě nemůže!

„Nezpochybňuji, že jste s žáky dlouhodobě trpěl a že situace mohla být vyhrocená. Je možné, že jste se toho dopustil v hnutí mysli, že jste měl vztek. Ale to vás nezbavuje odpovědnosti. Neučinil jste žádná efektivní opatření – ani kameru na domě jste neměl. Takhle se to neřeší, střílet proti lidem se prostě nemůže,“ řekla Václavu Š. soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 9 Zuzana Kotyzová.

Součástí trestu je i propadnutí zbraní, které policie u muže bez zbrojního průkazu našla – a to včetně podomácku vyrobené kulovnice a revolveru. „Nejraději bych vám zakázala zbraně nabývat a držet, ale to nejde,“ poznamenala k tomu soudkyně.

Muži hrozilo za ublížení na zdraví, výtržnictví a nedovolené ozbrojování maximálně pětileté vězení. Státní zástupkyně pro něj navrhovala samostatný peněžitý trest ve výši 50 000 Kč. „Ukládat jenom peněžitý trest mi nepřijde úplně šťastné. Já chápu uložení peněžitého trestu jako to, že člověk si koupí odpustek a je hotovo. Mám potřebu vás ještě nějakou dobu kontrolovat,“ vysvětlila Kotyzová, proč se rozhodla i pro podmíněný trest s dvouletou zkušební dobou. Doplnila, že u muže nevidí sebereflexi. Podle rozsudku musí muž zaplatit zraněnému chlapci 103 000 korun jako bolestné a náhradu nemajetkové újmy. Dalších 46 000 korun má uhradit zdravotní pojišťovně.

Video
Video se připravuje ...

Ve Slévačské ulici v Praze se střílelo. (1. listopadu 2022) Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
80 fotografií