Celkem čtyři vraždy připsaly československé a české soudy Jaroslavě Fabiánové. Problematickou teenagerkou byla už před sametovou revolucí. V roce 1981, když jí bylo 16 let, vraždila poprvé! Terčem její zlosti se stal senior, který si dopřával služeb mladičkých prostitutek. Fabiánová měla být jednou z nich. Seniora usmrtila ranami zednickým kladivem do hlavy a ubodáním nožem.

Video
Video se připravuje ...

Vražedkyně Jaroslava Fabiánová u soudu (30. listopadu 2022) Blesk.cz - David Zima

Druhou její obětí se stal další muž, jenž po ní opět chtěl sexuální služby. Fabiánová jej však omámila léky na spaní. Těch bylo takové množství, že po jejich požití muž, který měl problémy se srdcem, usnul a už se neprobudil. Za oba předešlé skutky byla Fabiánová odsouzena a ve vězení strávila několik let. Ven se dostala roku 2001. Dva roky poté její rukou zamřeli další muži.

Dobrotivý senior a „tanečník“

První z nich byl Augustin K. (†83), který údajně Fabiánovou pozval do svého bytu, kde jej zavraždila sekáčkem na maso a z bytu posléze odnesla několik cenností, které rozprodávala. Byly mezi nimi i tři plátna z obrazů, které vyřízla. Jen pár měsíců poté zabíjela naposledy. Richard S. (†31) ji v srpnu 2003 pozval na diskotéku, a když pak zašli k němu domů, zasadila mu bezmála 40 ran nožem. Za tyto skutky vyfasovala doživotní trest, ačkoliv i dnes tvrdí, že je nevinná. 

Nové důkazy?

Právě k poslední vraždě se vztahují nové důkazy, které Fabiánová chtěla předložit. U Městského soudu v Praze, u nějž žádala o obnovu procesu, ve středu navrhla výslech nového svědka Jana F., který by jí mohl dosvědčit alibi. „Jan F. je známý, kamarád. Byla jsem propuštěná z nemocnice, pozval mě, ať se u něho stavím,“ uvedla Fabiánová u soudu. To mělo být právě v době poslední vraždy, při níž přišel o život Richard S. 

Soudkyně se Fabiánové následně zeptala, proč s tímto svědectvím přišla až nyní. „Já jsem to uváděla už tehdy advokátovi. Neznala jsem přesnou adresu, proto jsem tuto osobu neuváděla,“ řekla s tím, že muž měl bydlet někde v ulici Ve Smečkách. „Byl napůl Rom. Měl černé vlasy, tmavé oči. Naposledy jsem ho viděla ten den,“ dodala. Žádala také vyslechnout svědkyni S. a svědkyni P. a nové znalecké posudky, měla totiž za to, že ty, jež byly předloženy u soudu, jí ublížily.

U soudu nebyla Fabiánová, která si svůj doživotní trest odpykává ve věznici v Opavě, osobně, nýbrž prostřednictvím videokonference. „Od 16 let jsem nemocná s kožní chorobou, mám problémy s chůzí. Proto jsem žádala o videokonferenci, abych nemusela absolvovat převoz z Opavy do Prahy.“

„Zoufalý člověk dělá zoufalé činy. Chce dohledat svědky, kteří by jí mohli v tomto případu pomoci. Bohužel ale policie nebyla schopná svědka dohledat,“ uvedl obhájce Jaroslavy Fabiánové Jaroslav Ortman. Připustil, že az uplyne zákonná lhůta, využije žádosti o prominutí trestu. To se stane nejdříve v roce 2036, kdy bude Fabiánové 71 let. Má totiž od soudů o deset let prodlouženou dvacetiletou lhůtu, po níž mohou doživotní odsouzenci žádat o podmínečné propuštění. 

Zamítnuto

Soud každopádně Fabiánová nepřesvědčila, obnovení procesu bylo po krátké poradě zamítnuto, protože nebyly shledány důvody pro obnovu řízení. Podle soudkyně nebyly předloženy dříve neznámá fakta či důkazy. „Ani jeden z návrhů odsouzené se netýká nových důkazů, které by mohly přinést změnu odsuzujícího rozsudku,“ nechala se slyšet soudkyně Hájková.

Co se týče výslechu paní S., uvedla soudkyně že se jedná o opětovné navržení stejného důkazu. Fabiánová také žádala výslech další svědkyně, paní P. „Ta však již byla vyslechnuta, její výpověď korespondovala s jinou výpovědí další svědkyně. Předešlé soudy tuto výpověď označily za věrohodné.“ Co se svědka Jana F. týče, uvedla soudkyně následující: „Tato osoba se nepodařila nikterak identifikovat. Soud lustroval tuto osobu jak v centrální evidenci obyvatel, tak i v centrální evidenci trestaných osob. Nepodařilo se zjistit, o koho se má jednat. Není tudíž pro soud relevantní, koho by měl vyslechnout.“ Soudkyně se pozastavila i nad tím, že si na něho vzpomněla „až teď“.

„Všechny soudy zhodnotily, že dokazování bylo provedeno řádně. Znalecké posudky obstály. V případě nového jednání by šlo o opakování důkazů,“ dodala soudkyně s tím, že i časová posloupnost událostí, které odsouzená zpochybnila, souhlasí. Fabiánová podá proti tomuto rozhodnutí stížnost.

„Výsledek byl očekávaný. Odsouzená by ráda šla ven, její zdravotní stav je velmi špatný. Jeden z důvodu pro žádost o obnovu procesu byl i seriál Případy 1. oddělení, který z ní udělal zrůdu. Sice kradla, páchala trestnou činnost, ale nebyla zrůdou. Trvá na tom, že to nebyla ona, kdo vraždil,“ uvedl po vyhlášení verdiktu obhájce Fabiánové.

Fotogalerie
28 fotografií