Z hrůzného činu viní obžaloba 20letého Chrise K., který se narodil jako žena, avšak identifikuje se jako muž. Když byl loni v srpnu hospitalizován na psychiatrii v Bohnicích, měl podle obžaloby, jež ve středu zazněla u Městského soudu v Praze, nutkavé myšlenky na ublížení druhým a na jejich usmrcení. Jeho obětí se měla stát zdravotní sestra (64), která Chrise sexuálně přitahovala. „V důsledku toho si představoval, jak zdravotní sestru škrtí, což ho sexuálně vzrušovalo. V návaznosti na to se rozhodl své představy uskutečnit, zhotovil si z teplákové šňůry oprátku, kterou chtěl použít k fyzickému napadení a škrcení zdravotní sestry,“ stojí v obžalobě.

Oprátku si prý schovával v osobních věcech. Když Chrise poté, co se lékařům svěřil se svým nutkáním ubližovat a vraždit, stěhovali na uzavřené oddělení s přísnějším režimem, našel ji personál. Případ byl kvalifikován jako příprava zvlášť závažného zločinu vraždy.

Chris K. u soudu promluvil jako první. Uvedl, že se cítí být mužem, hormony však kvůli možnému zhoršení agrese brát nemůže. „Nesouhlasím s obžalobou, nebylo to tak. Kdybych chtěl něco udělat paní sestřičce, tak to udělám. Já sám jsem řekl, že bych to chtěl udělat, že mě to napadlo,“ uvedl. Oprátku si prý vyrobil kvůli vlastní sebevraždě. „Nutkavé myšlenky na ublížení někomu jinému jsou už dlouhodobé. Dále uvádím, že nejsem schopen nadále vypovídat. Nechtěl jsem to udělat a je mi to líto,“ zakončil svou výpověď.

Sestřička, která dle obžaloby měla stát Chrisovou obětí, uvedla, že v kontaktu příliš často nebyli ani mezi nimi neprobíhala žádná komunikace. Chris byl podle ní tichý, lidí se stranil a svůj čas trávil hlavně na pokoji. „O tom, že mě chtěl uškrtit, jsem se dozvěděla až od policie při výslechu. Vybral si mě kvůli výrazné barvě vlasů. S obžalovaným jsem nikdy sama nebyla. Věděla jsem, že trpí těžkým sadismem. Vždy byl na pokoji sám z bezpečnostních důvodů, dalo se těžko odhadnout, jak se bude chovat,“ nechala se slyšet.

Státní zástupce pro Chrise požaduje nepodmíněný trest odnětí svobody pod spodní hranicí zákonné trestní sazby se zařazením do věznice s ostrahou a ochrannou psychiatrickou léčbu ústavní formou. Soud bude pokračovat výpověďmi lékařů z bohnické nemocnice a čtením znaleckých posudků.

Fotogalerie
4 fotografie