Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Sestřička v porodnici vraždila novorozence?! Sedm jich zemřelo, další se zabít pokusila

Dítě (Ilustrační foto)
Poslední poprava na území Slovenska: Nelidský zločin, který vyděsil policisty i vyšetřovatele  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
11. října 2022
09:15

V Británii začal soudní proces se zdravotní sestrou Lucy Letbyovou (32), která čelí obvinění, že v jedné z nemocnic mezi lety 2015 a 2016 usmrtila sedm novorozenců a usilovala o život 10 dalších. Obžaloba v pondělí podle agentury AFP uvedla, že přítomnost Letbyové byla společným jmenovatelem při úmrtí kojenců na neonatologickém oddělení nemocnice v Chesteru v severozápadní Anglii.

„Je to nemocnice jako každá jiná ve Spojeném království, jenže na rozdíl od jiných nemocnic a jiných neonatologických odděleních v zemi byla na oddělení v chesterské nemocnici travička,“ sdělil porotě u soudu v Manchesteru prokurátor Nick Johnson.

Nemocnice v Chesteru pozorovala od ledna 2015 po 18 měsíců výrazný nárůst úmrtí kojenců a také případů, kdy novorozenci upadali do bezvědomí. Šlo přitom o děti, které byly ve stabilizovaném stavu, ale pak se jejich zdraví nečekaně zhoršilo.

Lidé prošetřující tyto případy si povšimli, že úmrtí i ztráty vědomí měly jeden společný jmenovatel. „Přítomnost zdravotní sestry, a tou sestrou byla Lucy Letbyová," uvedl Johnson. Podle něj si měla zdravotnice přes Facebook předem prohlédnout rodinu dítěte a až poté si vybrat jedince, kterého usmrtí.

Nejčasti docházelo k nenadálým úmrtím dětí v nočních hodinách, kdy měla směny právě Letbyová a rodiče za novorozenci nemohli. „Ačkoli byla ke konci přesunuta na denní směny, kolapsy a úmrtí dětí se začali dít během denních směn," doplnil prokurátor.

Dvě z dětí byly v této době otráveny inzulinem, ukázalo šetření těchto případů. „Nejde o nehodu,“ zdůraznil Johnson. „Někdy byl dětem vstřikován vzduch – jak  do krve, tak do žaludku. Jindy jim bylo zase vpichováno do žil mléko či jiná tekutina,„ stojí v obžalobě. Některé novorozence se měla zdravotní sestra pokusit zabít vícekrát. 

Sestra byla zatčena a obviněna už v listopadu 2020. Žena všechna obvinění odmítá. Proces podle očekávání potrvá několik měsíců.

Video  Poslední poprava na území Slovenska: Nelidský zločin, který vyděsil policisty i vyšetřovatele  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání