Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nové nařízení o minimálních teplotách: V kancelářích 18 stupňů, u pokladen 16 stupňů Celsia!

  • Autor: Jakub Kopřiva - 
    11. 10. 2022
    05:00

    Zima se blíží a Evropa se začíná připravovat na energeticky nejnáročnější období. Kvůli tomu také rezort zdravotnictví upravil nejnižší možné teploty na pracovištích. Ty klesnou o dva stupně v kancelářích, ale třeba i u pokladen.

  • 1.Proč došlo ke změně?

    Ministerstvo Vlastimila Válka (62, TOP 09) přistoupilo ke změně kvůli energetické krizi a hrozícímu nedostatku zemního plynu. Snížení teplot na pracovištích se ale dotkne jen některých profesí. Jde hlavně o lidi, kteří mají sedavé zaměstnání, případně lehkou manuální činnost. V úředničině se jedná o třídy práce I a IIa.

    „Současné minimální teplotní požadavky (pro třídu I) na pracovní prostředí jsou s ohledem na současnou situaci velmi komfortní,“ uvádí v důvodové zprávě k nařízení, které už schválila vláda. Dosavadní nastavení teplot platilo od roku 2010.

    Nové nařízení o minimálních teplotách Nové nařízení o minimálních teplotách | Infografika Blesku

  • 2.Koho se týká změna na 18°C?

    Do kategorie I patří pracanti, kteří při svém zaměstnání sedí a mají minimální pohyb. Jde hlavně o kancelářskou činnost a administrativní práce (tedy o tzv. bílé límečky), práce s počítačem, laboratorní práce a třídění drobných a lehkých předmětů. Na těchto pracovištích se sníží minimální možná teplota o dva stupně ze současných 20 na 18 °C.

    Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) při rozhovoru pro Blesk Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) při rozhovoru pro Blesk | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

  • 3.Koho se týká změna na 16°C?

    Teplota o dva stupně klesne i pro pracovníky v kategorii IIa. Tam dojde ke snížení z 18 na 16 °C.

    Jde o práci převážně vsedě, která je spojená s nenáročnou manuální prací, jako pokladní, pracovníci u montáží lehkých dílů či lidé, kteří se živí přesouváním lehkých břemen. Záležet ještě bude také na způsobu ventilace a tepelném odporu oděvů.

    Pokladní Pokladní | Foto Blesk - Robert Klejch

  • 4.Trvalá změna

    Ministr Válek sám tvrdí, že jeho úřad vše konzultoval s hygieniky. Navíc vycházel i ze srovnání s ostatními státy. Novinka ale nebude ke své platnosti potřebovat žádné vyhlašování stavu nouze či jiného speciálního režimu.

    „Návrh novely nařízení vlády, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, je změnou trvalého charakteru, nevyžadující tedy podmínky vyhlášení,“ uvedl pro Blesk mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

  • 5.Přestávky na čaj

    Možnosti, jak vyřešit snížení teplot na pracovištích, nastínila v dopise Unie zaměstnanců obchodu (UZO). Ta ho adresovala už na začátku září významným zaměstnavatelům, u nichž odborové organizace UZO působí. A co tedy unie radí?

    „V textu byla zmíněna konkrétní řešení, jako jsou bezpečnostní přestávky, ochranné nápoje – teplý čaj, úpravy pracovních režimů s upřednostněním osmihodinových směn, zkrácení prodejní – provozní doby, odpovídající oblečení,“ vyjmenovává v prohlášení organizace a dodává, že si je ale vědoma současné složité situace.

    To zástupci obchodníků mají pro opatření více pochopení. „Je dobře, že to vláda udělala, potřebujeme snižovat spotřebu ve špičce… Pokladní by se měli častěji střídat, měli by měnit práci po jedné nebo dvou hodinách. Tam, kde bude potřeba, si mohou vzít teplejší oblečení. V některých prodejnách se ke vchodu může dát infrazářič, bude to levnější,“ uvedl pro Seznam Zprávy prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

    Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza v Epicentru Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza v Epicentru | Tonda Tran

  • 6.Změna taky na záchodech

    Kromě samotného pracoviště se sníží teploty také v sanitárních zařízeních. V šatnách bude moct být 18 stupňů namísto současných 20, v umývárnách se bude moct ochladit o 3 stupně na 19 stupňů. Stejná teplota bude moct být minimálně také ve sprchách, což znamená ochlazení dokonce o 6 stupňů. A toalety měly doposud hranici stanovenou na 18 stupních, nově to ale bude 15. 

    Nové nařízení o minimálních teplotách Nové nařízení o minimálních teplotách | Infografika Blesku

  • 7.Nakoukli za hranice

    Před zavedením změny se ministerstvo zdravotnictví podívalo za hranice, jak to mají s minimálními teplotami na pracovišti tam. Pro porovnání si vybralo dva státy, Německo a Spojené království.

    Naši západní sousedé mají pro pracoviště stanoveny pouze doporučené teploty. Pro prostory s mechanickým chlazením je to 17,5 – 27 °C. Záleží na typu místnosti. Pro pracoviště bez chlazení je to pak mezi 20 – 33 °C, rovněž záleží na druhu místnosti.

    Ani ostrovní království nemá legislativně ukotvené teploty na pracovištích, ale pouze doporučení. A ta udávají jako minimální teplotu na pracovišti 16 °C a při vyšší fyzické zátěži 13 °C.

    Video  Ahoj. Fiala vítal v Praze souseda Hegera, na supersummit přijeli i Scholz a Morawiecki  - ČTK
    Video se připravuje ...

krapotkin ( 12. října 2022 10:58 )

Neměli by i v létě zařídit 21 stupňů ?

roxin ( 12. října 2022 08:28 )

...a pomůže to? V sedmdesátých letech byla totalita a potřeboval ceknout jen ten který chtěl na západ(tam nesměl) jinak v sedmdesátých letech(pokud nebyl přehnaně náročný) si mohl dovolit koupit vše co potřeboval k životu (tzn, levné jídlo, ohřev a vše to co nyní nebude snadné) ZATO TEĎ NÁS ČEKÁ DRAHOTA a v dnešní demokratické době je hůř jak za TÉ TOTALITY!!!

naidka ( 12. října 2022 07:40 )

Už asi měsíc máme nepřetržitě zapnutý kotel na nejnižší teplotu. Teplota v domě se udržuje na 20 - 21 st. Když venku přituhne, zvýší se manuálně na kotli teplota. Úspora je větší než topit přes termostat.

Jaryn19 ( 12. října 2022 06:49 )

také zdražení benzínu ze 4 Kčs na 8 Kčs, tedy o 100% během jednoho dne

roxin ( 12. října 2022 06:13 )

wp3t tento příspěvek se ti moc moc moc POVEDL!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa