Soud se hrůznou kauzou začal zabývat v srpnu, policista obvinění odmítl. „Celá obžaloba je nesmysl. Policisté obcházeli svědky a ovlivňovali je, i mou matku. O nestrannosti a objektivitě vyšetřování nemůže být řeč,“ zahájil svou výpověď Martin K. Dříve pracoval v Praze jako policista, pak ho ale kvůli spáchání trestného činu vyhodili, a tak se začal živit jako taxikář. Právě tehdy, v letech 2015 až 2019, páchal podle státní zástupkyně skutky popsané v obsáhlé obžalobě. Hrozí mu za ně 15 až 20 let vězení, nebo i výjimečný trest.

Video
Video se připravuje ...

Martin K. u soudu 19. října 2020 CNC / David Zima

Vražda

Nejzávažnějším činem má být vražda spáchaná loni 2. května ráno v bytě v Hasově ulici v Praze 4. Pachatel na místo údajně přišel „v úmyslu zrealizovat své sexuální násilné představy spočívající zejména ve znásilnění ženy a jejím následném podřezání“.

Na starší obyvatelku bytu, kterou si vybral náhodně, zaútočil dvěma noži, zřejmě i šroubovákem a také podlouhlým nástrojem, na což u soudu poukázal i znalec Jiří Hladík. „Jsou tam na horních končetinách známky obrany,“ uvedl u soudu s tím, že oběť se zjevně bránila. Utrpěla také zranění tupým předmětem, takže nevyloučil, že útočník měl dva vražedné nástroje. „Lze usuzovat, že se jednalo o dva nástroje, jedním by mohl být nůž,“ řekl znalec.

Ačkoliv obžalovaný Martin K. nařčení ze spáchání vraždy popírá, jeho bývalý kolega u policie soudu sdělil, že mu od něj přišla SMS, z níž se dalo vyčíst, že se Martin K. dopustil vraždy. Padla v ní slova o „potocích krve“. „O spánek jsem jí zlomil nůž,“ psal prý obžalovaný a následně ve zprávě detailně popisoval sexuální praktiky, které na ženě po útoku vykonal. „Chtěl jsem zabít mámu, ale neotevřela mi, tak jsem zabil někoho jiného,“ uvedl údajně ve zprávě a dodal, že zabije i sám sebe.

Vrah v bytě následně založil požár, aby zakryl stopy. Oheň včas dostali pod kontrolu hasiči, kteří z domu evakuovali 81 lidí. Obžalovanému muži proto kladou vyšetřovatelé za vinu i obecné ohrožení.

Muž minulý týden u soudu odmítl, že by vraždil. Byl prý se svým kamarádem, oba ten den hojně užívali pervitin. O tom, co přesně dělal, vypovídal velmi zmatečně. Když mu později ten den volala jeho bytná, že se v jejich domě vraždilo, postupně se rozpomenul, že se tam toho rána stavoval pro peníze, víc si však nepamatuje.

Znásilnil matku?

Obžaloba muže viní i ze znásilnění bývalé přítelkyně nebo vlastní matky. Tu měl znásilnit v říjnu 2018, napsal jí prý: „Rajcuje mě představa, že zavoláš policajty, a než přijedou nebo budou za dveřma, oddělám tě a skočím z okna.“ 

U soudu svědčil také přítel matky Martina K., který uvedl, že si nemyslí, že by byl takových činů schopen. Na druhou stranu před soudem sdělil, že se jej vlastní matka obávala, zvláště když byl pod vlivem drog. Matku měl prý osahávat, ale nemyslí si, že by došlo k sexu.

Další svědek, který se s matkou Martina K. zná, oproti tomu u soudu vypověděl, že se obžalovaný choval podivně, a dokonce rozesílal zvláštní sms zprávy vlastní matce. V jedné z těch, které četl, stálo, „že by s ní chtěl souložit zezadu a přitom ji podříznout“.

Právě textové zprávy jsou dalším kamenem úrazu. Expolicista je žalován právě z toho, že ženám rozesílal výhrůžné textové zprávy a vydíral je intimními fotografiemi pořízenými proti jejich vůli. Podle znalce Petra Weisse trpí sexuální deviací, jsou u něj patrné známky útočného sadismu a trpí také poruchou osobnosti. Další znalec Jaroslav Zvěřina uvedl, že je obžalovaný sexuální deviant.

Soud s expolicistou kvůli vraždě a znásilnění
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
13:50
4. 12. 2020

Soud je pro dnešek u konce. Děkujeme za pozornost! Pokračovat se bude 14. ledna 2021.

13:45
4. 12. 2020

Předseda soudního senátu se vyjádřil k požadavku obhajoby na nový znalecký posudek. Uvedl, že se nakonec rozhodl požadavku vyhovět - především posudek doktora Weisse soud prý nepřesvědčil tak, aby na něj mohli pohlížet nekriticky jako na důkaz. Znalec podle něj nebyl schopen jednoznačně odpovědět na některé otázky. „Když jsme se na to kriticky podívali, v tomto ohledu posudek neobstál,“ řekl. Je podle něj potřeba zadat nový ústavní posudek a rozšířit posudek o otázky, které kladla obhajoba. Podle předsedy by se mělo více posoudit, jak velký vliv měly na obžalovaného drogy.

13:22
4. 12. 2020

Martin K. se k výpovědi svého exkolegy také vyjádřil. Tvrdí, že se spolu nikdy nebavili. Co se týče videí, o kterých svědek mluvil, si Martin K. prý nevybavuje, jak k tomu došlo. „Bylo evidentní, že to má naučené,“ řekl. Myslí si, že nikdy nepsal nic o škrcení prostitutek a je to podle něj stejné jako jiné případy - že si prostě na drogách dost vymýšlel.

13:19
4. 12. 2020

O tom, jak žil Martin K. po odchodu od policie, toho svědek prý jinak moc neví, nějakou dobu prý ale bydlel u své matky v Moskevské ulici. V přípravném řízení ale podle soudu tentýž svědek vypověděl, že s ním Martin K. mluvil o sexu s prostitutkami - že je při sexu škrtí a že se to líbí jemu i jim. Jeho parťák prý smsky o vraždě od Martina smazal, svědek prý ale neví, proč to vlastně udělal. Uvedl také, že viděl videa, na nichž je do sexuálních praktik s Martinem zapojen pes, a také video, na němž Martin K. provozuje anální sex s mužem.

13:16
4. 12. 2020

Věděl prý o tom, že Martin K. s dalším policistou jezdili za prostitutkami. „Myslím, že jsem viděl i video, kde měli prostitutku na zadním sedadle,“ řekl muž. Mluvil také o dlouhých zprávách od Martina K. o jeho „zásecích“, kdy údajně seděl ve vaně a masturboval. Svědek viděl zprávy od Martina u svého kolegy. Video, kde měl orálně uspokojovat Jaroslava F., také viděl. Kolegu, kterému přišla SMS o vraždě, prý nabádal, aby celou věc ohlásil tehdejšímu šéfovi pražského oddělení vražd Josefu Marešovi.

12:55
4. 12. 2020

Po přestávce vypovídá policista, který sloužil u pohotovostní motorizované jednotky s policistou, kterému Martin K. poslal SMS o vraždě. Sloužili spolu jako parťáci, občas spolu prý chodili do posilovny. Policista prý věděl i o podivných zprávách, které jeho exkolega rozesílal. „Vím, že začal brát pervitin, stýkal se s prostitutkami,“ řekl během výpovědi o Martinovi K. Věděl i o videu, kde sexuálně uspokojuje jiného muže - Jaroslava F., který vypovídal dopoledne.

11:31
4. 12. 2020

Soud je do 12:30, kdy má přijít další svědkyně, přerušen.

11:30
4. 12. 2020

Obžalovaný Martin K. tvrdí, že se Jaroslavovi F. pokoušel spíše vyhýbat. „On pro mě ztělesňoval pervitin,“ řekl. Uvedl také, že Jaroslav F. byl podle něj zmanipulovaný policií. „Všechno, co říká, je lež,“ dodal.

 

Obhájkyně Martina K. přinesla soudu komunikaci z mobilu Jaroslava F., která má být důkazem o jeho sexuálních preferencích. „Já starší ženu hledám, ale nemám štěstí,“ přečetl soudce zprávu, kterou psal svědek. Obhájkyně také poznamenala, že je zláštní, že tu mluvil Jaroslav F. o toxické psychóze, když o tom nemluvil doposud. Předseda senátu jí na to řekl, že si to „s dovolením“ přeberou sami.

11:02
4. 12. 2020

Svědek uvedl, že zprávu od Martina K. o vraždě viděl až poté, co mu ji ukázala policie. Mluvil také o tom, že je mu celá ta kauza velmi nepříjemná. K jeho výpovědi se následně vyjádřil Martin K. Ten tvrdí, že svědek byl i teď, při své výpovědi, na pervitinu. Kromě toho podle něj musí kouřit marihuanu, aby vůbec dokázal fungovat. „On o mně neví vůbec nic, to je člověk, které ho se zeptáte a on něco vyblije,“ řekl o Jaroslavovi. Jediné, co o něm ví, je, že je povoláním kuchař, podle Martina K. si ale Jaroslav nedokázal udržet práci a pokaždé, když se spolu potkali, pracoval Jaroslav někde jinde.

 

Spolu se prý nebavili nikdy o ničem a setkávali se jen, aby sehnal drogy. „My jsme neznali ani svoje jméno, mě ten člověk vůbec nezajímá,“ řekl obžalovaný. Jaroslav F. není podle něj jeho známý ani kamarád a vlastně byli vždy pod vlivem, přičemž Jaroslav F. podle něj jen využíval stavů obžalovaného. Podle Martina K. byli za posledních pět let u dvou prostitutek. „Jeho snaha byla ze mě dostat peníze a prostituky, ve skutečnosti jsme u žádných nebyli,“ řekl. Prý ho Jaroslav F. s ženami pořád otravoval.

10:37
4. 12. 2020

Soudce se ptá, zda měl obžalovaný problém s erekcí, zda o tom mluvily ženy, se kterými se scházeli. O tom prý Jaroslav F. nic neví. Věděl ale o jeho tzv. zásecích na drogách. Stávalo se mu to prý také, když sháněli prostitutky.

 

Soud se ptá také na sexuální preference obžalovaného Martina K. „Naznačoval, že má rád starší ženy,“ uvedl svědek. Martinovi K. prý také nedělalo problémy jezdit autem pod vlivem drog. „On řídil i sjetý,“ poznamenal Jaroslav F. a dodal, že si prostě „dali čáru“ a pak jezdili. V den vraždy, než se viděli, měl podle něj Martin K. už nějaké drogy v sobě, pak nakoupili ještě za 500, ale přesto mu stav Martina K. nepřipadal nijak extrémní. Sám sse necítil nějak extra pod vlivem, popsal to tak, že byl „úplně v pohodě“ a dali si „jen dvě čáry“.

10:26
4. 12. 2020

Státní zástupkyně se svědka ptá, co všechno měli v plánu dělat v květnu 2019, kdy došlo k vraždě. „V plánu bylo sehnat drogy a nějaké holky,“ odpověděl Jaroslav F. Státní zástupkyně chce, aby popsal všechno pomalu, muž totiž mluví po celou dobu své výpovědi dost nesrozumitelně. Martin K. mu prý tvrdil, že znásilnil svou matku, bytnou a dvě ženy, které vezl v taxiku. „Žádné detaily mi neřekl,“ dodal. Sám tomu nevěřil, divil se, že by to nikdo nenahlásil.

10:24
4. 12. 2020

Jaroslav F. hovoří i o Amandě J., což byla jeho spolubydlící a jedna z žen, které měl Martin K. dělat nemravné návrhy. Ta u soudu řekla, že s ním nechtěla nic mít. U Jaroslava F. prý nějakou dobu bydlela a provozovala u něj doma prostituci.

 

Jaroslav F. přiznal, že měl s Martinem K. orální sex celkem třikrát. „Jenom orál. Nejdřív on mně, pak já jemu,“ řekl. Dělal to prý za peníze, které od něj dostával, první dva případy byly za tisíc korun. Naposledy mu ale dal sedm tisíc s tím, že chtěl, aby Jaroslav zavolal Martinově matce.

10:04
4. 12. 2020

Martin K. prý Jaroslava F. po incidentu u matky bombardoval zprávami, že ho bude kontaktovat policie. Chtěl po něm, aby policistům řekl, že spolu byli celou noc a jezdili za prostitutkami. Napsal mu prý i něco ve smyslu „nerad bych šel proti tobě“.

 

Napsal mu i o vraždě, kterou měl spáchat. Jaroslav F. si toho ale nevšiml, je podle svých slov dysgrafik a textu o vraždě si všiml až později. Soud se ho ptal, co mu Martin K. psal. „Že zabil tu paní, to je všechno, co si pamatuji, psal tam přímo, co udělal. Napsal, že zabil svoji bytnou, když to řeknu jednoduše,“ popsal.

10:02
4. 12. 2020

Mluví se i o událostech v květnu 2019, kdy mělo dojít k vraždě ženy v Haasově ulici. V ten den se prý měli Jaroslav F. s Martinem K. dobývat do bytu matky obžalovaného v Moskevské ulici, během dne podle něj jezdili za prostitutkami. Jaroslav F. si myslel, že v Moskevské bydlel obžalovaný dříve s již bývalou manželkou. V tomtéž domě prý došlo i k sexuálnímu styku mezi ním a Martinem K. „Dal mi 7 tisíc za to, že mě vykouří,“ řekl. Jaroslav F. prý s nabídkou souhlasil, protože potřeboval peníze. Z toho vzniklo i video, o němž mluvil dříve i jeden ze svědků, kterému ho Martin K. poslal.

9:53
4. 12. 2020

Sám svědek má prý zkušenosti s drogami, ale nedokáže si vysvětlit, proč se Martin K. během doby, co se vídali, změnil. Uvedl, že sám viděl lidi s toxickou psychózou, byli prý úplně nepříčetní. Martin K. mu takový ale nikdy nepřipadal. „On se choval jako rozumný, veděl, co má dělat,“ řekl. Člověk v toxické psychóze je podle něj „úplně mimo“ a nepříčetný, schopný třeba někoho pobodat. Sám to prý viděl dvakrát u muže a ženy. „Jeden skončil tak, že napadal lidi,“ řekl. V tomto stavu ale Martina K. nikdy neviděl.

9:52
4. 12. 2020

Soudce se svědka ptal, zda měl obžalovaný někdy myšlenky na to, že by někoho zabil. „Náznaky tam byly,“ odpověděl Jaroslav F. Dostával prý zprávy, kde byly patrné násilnické choutky, Martin K. mu údajně psal, že chce například zbít ženu. Podle svědka se jednalo o nějakou úchylku.

9:50
4. 12. 2020

Svědek hovoří o incidentu s Alexandrou T., které měl Martin K. zlomit nos. Když k ní šli, dali si prý pervitin. „Já se umím ovládat, třeba ani nepiju,“ řekl Jaroslav F. Uvedl, že to podle něj zpočátku na Martina K. nemělo špatné účinky, ale pak, zhruba po roce 2018, začal mít Martin „temné myšlenky“.

 

S Alexandrou prý měli oba sex. Alexandra však vypověděla, že s Jarosalvem F. si jen „povídala a fetovala“. Po sexu šli prý ven a Martin K. chtěl jít znovu, načež mělo dojít k incidentu, kdy na ni Martin K. zaútočil. Jaroslav F. prý na kamaráda čekal venku, ten pak vyběhl ven. „Přiběhl do auta, že tam má telefon a boty, že to potřebuje zpátky,“ uvedl svědek. Z mobilu Jaroslava F. psal pak Martin K. prostituce, nabízel jí za své věci čtyři tisíce. „Řekl, že jí dal pěstí,“ uvedl Jaroslav.

9:45
4. 12. 2020

Martin K. prý Jaroslava F. odvezl k ženě do domu v Moskevské ulici, tam s ní měl Jaroslav sex. Pak spolu prý jezdívali po Praze, asi dvakrát nebo třikrát, za nějakými prostitutkami. Tehdy se ještě podle svědka nedělo nic moc divného. „Ze začátku byl v pohodě,“ říká o obžalovaném. Pak si Jaroslav F. podle svých slov našel přítelkyni a přestal se s obžalovaným vídat. „Když jsme se setkali, dali jsme si čáru perníku, v té době se choval normálně,“ uvedl muž. Znovu se prý setkali v roce 2018, kdy od Jaroslava F. odešla přítelkyně i s dítětem. „Chtěl jsem přijít na jiné myšlenky, tak jsem se mu ozval,“ popsal.

9:42
4. 12. 2020

Jaroslav F. uvedl, že se s Martinem K. seznámil v roce 2014 nebo 2015 na webové seznamce Amatéři.cz. Obžalovaný mu prý nabízel, že mu bude platit prostitutky, a sháněl pro něj drogy. „Já jsem si užíval, on se na to všechno koukal,“ uvedl ke stykům s prostitutkami.

 

Martin K. prý Jaroslavovi F. napsal, že mu sežene ženu. Mluvil o bývalé manželce obžalovaného, ta prý byla první prostitutkou, za níž Jaroslav F. jel. Její jméno ale nezná, popsal ji jako hubenou ženu s dlouhými černými vlasy. „O ní mi jenom řekl, že je to bývalá manželka a že dělá prostitutku,“ doplnil.

 

 

9:37
4. 12. 2020

U soudu bude dnes konečně vypovídat jeden z nejdůležitějších svědků - Jaroslav F., kamarád obžalovaného Martina K. Společně prý brali drogy a také chodili za prostitutkami. 

 

Muž se měl k soudu dostavit už v minulosti, nikdy tak ale neučinil. V pátek ho proto přivedli policisté. 

Fotogalerie
48 fotografií