Soud se hrůznou kauzou začal zabývat v srpnu, policista obvinění odmítl. „Celá obžaloba je nesmysl. Policisté obcházeli svědky a ovlivňovali je, i mou matku. O nestrannosti a objektivitě vyšetřování nemůže být řeč,“ zahájil svou výpověď Martin K. Dříve pracoval v Praze jako policista, pak ho ale kvůli spáchání trestného činu vyhodili, a tak se začal živit jako taxikář. Právě tehdy, v letech 2015 až 2019, páchal podle státní zástupkyně skutky popsané v obsáhlé obžalobě. Hrozí mu za ně 15 až 20 let vězení, nebo i výjimečný trest.

Video
Video se připravuje ...

Martin K. u soudu 19. října 2020 CNC / David Zima

Vražda

Nejzávažnějším činem má být vražda spáchaná loni 2. května ráno v bytě v Hasově ulici v Praze 4. Pachatel na místo údajně přišel „v úmyslu zrealizovat své sexuální násilné představy spočívající zejména ve znásilnění ženy a jejím následném podřezání“.

Na starší obyvatelku bytu, kterou si vybral náhodně, zaútočil dvěma noži, zřejmě i šroubovákem a také podlouhlým nástrojem, na což u soudu poukázal i znalec Jiří Hladík. „Jsou tam na horních končetinách známky obrany,“ uvedl u soudu s tím, že oběť se zjevně bránila. Utrpěla také zranění tupým předmětem, takže nevyloučil, že útočník měl dva vražedné nástroje. „Lze usuzovat, že se jednalo o dva nástroje, jedním by mohl být nůž,“ řekl znalec.

Ačkoliv obžalovaný Martin K. nařčení ze spáchání vraždy popírá, jeho bývalý kolega u policie soudu sdělil, že mu od něj přišla SMS, z níž se dalo vyčíst, že se Martin K. dopustil vraždy. Padla v ní slova o „potocích krve“. „O spánek jsem jí zlomil nůž,“ psal prý obžalovaný a následně ve zprávě detailně popisoval sexuální praktiky, které na ženě po útoku vykonal. „Chtěl jsem zabít mámu, ale neotevřela mi, tak jsem zabil někoho jiného,“ uvedl údajně ve zprávě a dodal, že zabije i sám sebe.

Vrah v bytě následně založil požár, aby zakryl stopy. Oheň včas dostali pod kontrolu hasiči, kteří z domu evakuovali 81 lidí. Obžalovanému muži proto kladou vyšetřovatelé za vinu i obecné ohrožení.

Muž minulý týden u soudu odmítl, že by vraždil. Byl prý se svým kamarádem, oba ten den hojně užívali pervitin. O tom, co přesně dělal, vypovídal velmi zmatečně. Když mu později ten den volala jeho bytná, že se v jejich domě vraždilo, postupně se rozpomenul, že se tam toho rána stavoval pro peníze, víc si však nepamatuje.

Znásilnil matku?

Obžaloba muže viní i ze znásilnění bývalé přítelkyně nebo vlastní matky. Tu měl znásilnit v říjnu 2018, napsal jí prý: „Rajcuje mě představa, že zavoláš policajty, a než přijedou nebo budou za dveřma, oddělám tě a skočím z okna.“ 

U soudu svědčil také přítel matky Martina K., který uvedl, že si nemyslí, že by byl takových činů schopen. Na druhou stranu před soudem sdělil, že se jej vlastní matka obávala, zvláště když byl pod vlivem drog. Matku měl prý osahávat, ale nemyslí si, že by došlo k sexu.

Další svědek, který se s matkou Martina K. zná, oproti tomu u soudu vypověděl, že se obžalovaný choval podivně, a dokonce rozesílal zvláštní sms zprávy vlastní matce. V jedné z těch, které četl, stálo, „že by s ní chtěl souložit zezadu a přitom ji podříznout“.

Právě textové zprávy jsou dalším kamenem úrazu. Expolicista je žalován právě z toho, že ženám rozesílal výhrůžné textové zprávy a vydíral je intimními fotografiemi pořízenými proti jejich vůli. Podle znalce Petra Weisse trpí sexuální deviací, jsou u něj patrné známky útočného sadismu a trpí také poruchou osobnosti. Další znalec Jaroslav Zvěřina uvedl, že je obžalovaný sexuální deviant.

Soud s expolicistou kvůli vraždě a znásilnění
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
16:00
29. 10. 2020

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost. Soud tímto pro dnešek končí, další jednání je naplánováno na pátek 30. října od 9:00.

15:45
29. 10. 2020

U soudu vypovídal také další z expartnerů napadané Lucie L. Podle svědka mělo k napadení dojít, když Lucie jela s obžalovaným do Bohnic, kde měl být svědek hospitalizovaný. „Tvrdila, že byla napadená, musela utéct, byla v šoku,“ řekl. Svěřila se mu, že ji bolí obličej a je špinavá. Svědek uvedl, že jí tehdy moc nevěřil, protože se tehdy hodně hádali a často prý lhala. Ukázala svědkovi i nějaké zprávy v telefonu, které jí Martin K. psal.

15:34
29. 10. 2020

Soudce také přečetl výpověď bývalého kolegy obžalovaného z Policie ČR. Podle něj spolu nebyli přátelé, maximálně spolu chodili cvičit. Psali si spolu na chatu, neboť se Martin K. zajímal o jeho manželku, ale jinak spolu nekomunikovali: „On manželce vypisoval, že se v Praze tahám s prostitutkami,“ uvedl. 

15:14
29. 10. 2020

Bývalý partner napadené dále vypověděl, že ji měl okrást o peníze a vzít také klíče od bytu, do něhož se později dobýval. V době útoku žena užívala pervitin. Od bývalého policisty dostávala podle svědka nechutné zprávy. To ale Martin K. odmítl: „Snaží se jí zastávat, protože lže,“ tvrdil a dodával, že měl předvolaný profitovat z výdělku napadené ženy. 

 
14:40
29. 10. 2020

Před soud nyní předstoupil bývalý partner jedné z napadených žen – konkrétně té, která dříve u soudu uvedla, že jí Martin K. chtěl v Bohnicích vjet autem na hlavu. K incidentu uvedl, pro ni tehdy jel a našel ji zbitou. „Měla na obličeji škrábance, podlitiny, byla špinavá,“ popsal, jak vypadala napadená, když ji našel. Proč už tehdy nenahlásila případ na policii? „Nevěřila si, připadala si jako občan druhé kategorie,“ řekl soudci.

 
12:49
29. 10. 2020

Líčení je přerušeno do 14:00.

12:25
29. 10. 2020

Ani další slova svědkyně Zuzany L. si obžalovaný za rámeček nedá. U soudu uvedla, že jí Martin K. psal o uskutečněných sexuálních dobrodružstvích se svou matkou. O sex ale podle ní nešlo. Také uvedla, že zná více žen, které měl bít.

Obžalovaný využil svého práva a k výpovědi svědkyně se vyjádřil s tím, že pro něho sháněla pervitin, že mu připadala jako blázen, možná schizofrenik.

11:52
29. 10. 2020

Vyprávěl, jak by chtěl podříznout svoji mámu. Jak by se jí díval do očí. Jak by jí tekla krev z krku. Já jsem to pouštěla jedním uchem tam, jedním ven, asi jsem to podcenila,“ zalitovala Zuzana L. u soudu. Přednesla také svá svědectví o jiných činech obžalovaného, jejichž popis si od něj vyslechla. Měl se jí svěřit, že jedné ženě chtěl přejet hlavu autem, a chlubil se, že ji bil. Patrně jde o jednu z žen, které u soudu svědčily při předešlých líčení.

11:31
29. 10. 2020

O tom, že ji Martin K. napadl s nůžkami v ruce, se před soudem rozhovořila Zuzana L. S obžalovaným se viděla zhruba osmkrát, a to na základě placených erotických služeb, které nabízela prostřednictvím webových stránek. Ženy podle ní nepovažoval za rovnocenné. „Byla jsem vždycky podžena,“ popsala své pocity z obžalovaného, který podle ní nebyl úplně v pořádku. „Vždycky přijel pod vlivem drog, a když přijel pod vlivem, tak se mu to nikdy nepovedlo,“ promluvila o intimních chvílích, které spolu zažili.

K incidentu s kadeřnickými nůžkami uvedla: „Proklouzla jsem ven. Mně se o tom špatně mluví. A pak jsem se dozvěděla, že kousek se stalo nějaké neštěstí a našli tam mrtvou paní. Mně to připadalo hodně podobné tomu, co mi pan K. předtím vyprávěl,“ vypověděla. Proto se také s tímto svědectvím obrátila na policii.

11:15
29. 10. 2020

K soudu se dostavila žena, která v roce 2018 Martina K. ubytovala asi na dva měsíce. Jelikož pracovala v drogové poradně, a měla tak zkušenosti s lidmi závislými na drogách, u obžalovaného neměla pocit, že by byl narkoman. Opatrnější vůči němu však byla poté, co jí údajně měl prořezat gumy u auta.

V době, kdy tam bydlel, jsem měla jednoho dne prořezané pneumatiky od auta a od policie vím, že pachatelem byl můj nájemník,“ zmínila obžalovaného. Martin K. jí navíc poslal zprávu, již před soudem ocitovala: „Tohle je jen začátek, nic nenahlašuj, nebo příště shoříš uvnitř.“

10:55
29. 10. 2020

Jednání bylo nakonec neplánovaně přerušeno až do 11:00 kvůli pozdním příchodům dalších předvolaných.

9:47
29. 10. 2020

Dalším předvolaným je známý matky Martina K. Ten vypověděl, že o „podivném“ chování obžalovaného věděl právě od matky. Popsal incident, který mu vyprávěla tak, že měl Martin rozrazit dveře od bytu, vlézt do něj a před matkou začít masturbovat, načež ji začal i osahávat. Viděl také textové zprávy, které obžalovaný své matce psal.

Že by s ní chtěl mít pohlavní styk a tak dále. Bylo to i horší, že by s ní chtěl souložit zezadu a přitom ji podříznout,“ řekl soudci, co viděl v mobilu matky obžalovaného.

Ke svědectví se vyjádřil také obžalovaný, který uvedl už poněkolikáté za celý soudní proces, že textové zprávy, které posílal zdrogovaný, neodpovídají jeho reálnému chování. „Kdybych jí chtěl něco udělat, tak bych to udělal,“ vypověděl.

Líčení je přerušeno do 10:00.

9:23
29. 10. 2020

K soudu byl předvolán mladší bratr obžalovaného Jakub K. „Spíše tomu ani nevěřím, že by něco takového udělal,“ řekl na začátku své výpovědi ke skutkům, z nichž je jeho sourozenec viněn. Podle něho má jejich matka, kterou měl údajně Martin K. znásilnit, sklony ke zveličování.

9:00
29. 10. 2020

Vážení čtenáři, dobré ráno,

vítáme vás u online přenosu ze soudní síně, kde se od 19. října projednává případ pražského expolicisty Martina K., který podle obžaloby zavraždil v květnu 2019 ženu v Hasově ulici v Praze 12, znásilnil několik žen včetně vlastní matky a další napadl. Dnešní soudní líčení začíná v 9:00.

Fotogalerie
48 fotografií