Soud se hrůznou kauzou začal zabývat v srpnu, policista obvinění odmítl. „Celá obžaloba je nesmysl. Policisté obcházeli svědky a ovlivňovali je, i mou matku. O nestrannosti a objektivitě vyšetřování nemůže být řeč,“ zahájil svou výpověď Martin K. Dříve pracoval v Praze jako policista, pak ho ale kvůli spáchání trestného činu vyhodili, a tak se začal živit jako taxikář. Právě tehdy, v letech 2015 až 2019, páchal podle státní zástupkyně skutky popsané v obsáhlé obžalobě. Hrozí mu za ně 15 až 20 let vězení, nebo i výjimečný trest.

Video
Video se připravuje ...

Martin K. u soudu 19. října 2020 CNC / David Zima

Vražda

Nejzávažnějším činem má být vražda spáchaná loni 2. května ráno v bytě v Hasově ulici v Praze 4. Pachatel na místo údajně přišel „v úmyslu zrealizovat své sexuální násilné představy spočívající zejména ve znásilnění ženy a jejím následném podřezání“.

Na starší obyvatelku bytu, kterou si vybral náhodně, zaútočil dvěma noži, zřejmě i šroubovákem a také podlouhlým nástrojem, na což u soudu poukázal i znalec Jiří Hladík. „Jsou tam na horních končetinách známky obrany,“ uvedl u soudu s tím, že oběť se zjevně bránila. Utrpěla také zranění tupým předmětem, takže nevyloučil, že útočník měl dva vražedné nástroje. „Lze usuzovat, že se jednalo o dva nástroje, jedním by mohl být nůž,“ řekl znalec.

Ačkoliv obžalovaný Martin K. nařčení ze spáchání vraždy popírá, jeho bývalý kolega u policie soudu sdělil, že mu od něj přišla SMS, z níž se dalo vyčíst, že se Martin K. dopustil vraždy. Padla v ní slova o „potocích krve“. „O spánek jsem jí zlomil nůž,“ psal prý obžalovaný a následně ve zprávě detailně popisoval sexuální praktiky, které na ženě po útoku vykonal. „Chtěl jsem zabít mámu, ale neotevřela mi, tak jsem zabil někoho jiného,“ uvedl údajně ve zprávě a dodal, že zabije i sám sebe.

Vrah v bytě následně založil požár, aby zakryl stopy. Oheň včas dostali pod kontrolu hasiči, kteří z domu evakuovali 81 lidí. Obžalovanému muži proto kladou vyšetřovatelé za vinu i obecné ohrožení.

Muž minulý týden u soudu odmítl, že by vraždil. Byl prý se svým kamarádem, oba ten den hojně užívali pervitin. O tom, co přesně dělal, vypovídal velmi zmatečně. Když mu později ten den volala jeho bytná, že se v jejich domě vraždilo, postupně se rozpomenul, že se tam toho rána stavoval pro peníze, víc si však nepamatuje.

Znásilnil matku?

Obžaloba muže viní i ze znásilnění bývalé přítelkyně nebo vlastní matky. Tu měl znásilnit v říjnu 2018, napsal jí prý: „Rajcuje mě představa, že zavoláš policajty, a než přijedou nebo budou za dveřma, oddělám tě a skočím z okna.“ 

U soudu svědčil také přítel matky Martina K., který uvedl, že si nemyslí, že by byl takových činů schopen. Na druhou stranu před soudem sdělil, že se jej vlastní matka obávala, zvláště když byl pod vlivem drog. Matku měl prý osahávat, ale nemyslí si, že by došlo k sexu.

Další svědek, který se s matkou Martina K. zná, oproti tomu u soudu vypověděl, že se obžalovaný choval podivně, a dokonce rozesílal zvláštní sms zprávy vlastní matce. V jedné z těch, které četl, stálo, „že by s ní chtěl souložit zezadu a přitom ji podříznout“.

Právě textové zprávy jsou dalším kamenem úrazu. Expolicista je žalován právě z toho, že ženám rozesílal výhrůžné textové zprávy a vydíral je intimními fotografiemi pořízenými proti jejich vůli. Podle znalce Petra Weisse trpí sexuální deviací, jsou u něj patrné známky útočného sadismu a trpí také poruchou osobnosti. Další znalec Jaroslav Zvěřina uvedl, že je obžalovaný sexuální deviant.

Soud s expolicistou kvůli vraždě a znásilnění
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
11:01
30. 10. 2020

Vážení a milí čtenáři, to je k dnešnímu dni vše. Soudce další jednání odročil do 30. listopadu. Soud tímto pro dnešek končí, děkujeme vám za pozornost.

10:55
30. 10. 2020

Obhájkyni se závěry docenta Zvěřiny nelíbí. Chce si být jista, že bude vliv pervitinu na chování obžalovaného posouzen a že má velký význam. Jisté náznaky podle ní totiž ukazují na to, že mohl být v toxické psychóze, což by mohlo znamenat překvalifikování skutků, kterých se Martin K. dopustil. Navrhuje proto, aby byl vypracován nový posudek, který určí, zda byl Martin K. akutně intoxikován pervitinem či zažíval toxickou psychózu.

10:36
30. 10. 2020

Někteří svědci u soudu uvedli, že měl Martin K. homosexuální sklony, vůči čemuž se obžalovaný vymezoval. Obhajoba na docenta Zvěřinu vznesla dotaz, zda může užívání drog způsobit homosexuální chování. „Homosexualita nebo heterosexualita u člověka nevylučuje homosexuální chování,“ odpověděl Zvěřina. Ten se rovněž vyjádřil k tomu, že na základě užívání pervitinu může dojít ke snadnějšímu navození agresivních emocí a že pervitin usnadňuje realizaci deviantních tužeb. K psaní podivných SMS zpráv uvedl, že „řada deviantů produkuje deviantní texty, kresby“.

10:19
30. 10. 2020

Zvěřina před soudem přednesl hlavní body svého posudku. Podle něj se v případě Martina K. dá hovořit o poruše osobnosti s rysy, které se kromě nespolečenskosti vyznačují také nevyzrálostí, nezdrženlivostí a nedisciplinovaností. Se sexuologem Petrem Weissem, který k Martinu K. rovněž napsal posudek, se shoduje v tom, že za jeho delikty stojí sexuální deviace.

 

„Souhrn těchto diagnostických věcí v čele se sexuální deviací způsobil výrazné omezení ovládacích schopností ve vztahu k deliktům,“ dodal znalec, který obžalovanému doporučil ochrannou léčbu. „Závislost na pervitinu byla nepochybně patologická,“ řekl. Věděl podle něj, že ho drogy motivují k velmi neobvyklým věcem.

10:08
30. 10. 2020

Před soud nyní předstupuje Jaroslav Zvěřina, soudní znalec v oboru psychiatrie. Ten k chování a osobnosti Martina K. napsal odborný posudek, vůči kterému se ale během předešlých soudních líčení obžalovaný vymezoval.

9:37
30. 10. 2020

Nařčení ze znásilnění obžalovaný popřel, na rozdíl od pořizování fotografií. O pohlavní styk se nejednalo, jen prý na konci došlo k orálnímu sexu. Vymezil se také vůči výhružným textovým zprávám. „O žádné vydírání nešlo. Psal jsem jí, že ty fotky budou zveřejněné, to není vydírání,“ uvedl.

9:26
30. 10. 2020

O znásilnění své dcery přišla před soud vypovědět další svědkyně. Stát se to mělo před třemi roky a podle ní je za to zodpovědný právě obžalovaný expolicista, ačkoliv ho nikdy neviděla osobně. Její dcera prý měla mít s Martinem K. zhruba půlroční vztah, během kterého na ni naléhal se sexem. Jedné noci se nevrátila domů a její matce chodily SMS zprávy, které podle ní psala „jakoby pod nějakým vlivem“.

 

Vrátila se mezi šestou až sedmou ráno, když už svítalo,“ řekla dále svědkyně. Její stav byl podle ní katastrofální. „Celá se klepala, brečela. Hned šla do sprchy,“ řekla dále a dodala, že záhy jí začaly chodit výhružné SMS zprávy, místy ji i pronásledoval. „Těmi ji doslova bombardoval,“ uvedla s tím, že zveřejní její nahé fotografie, které si pořídil. „Dcera řekla, že ji znásilnil. Neměla sílu mu odporovat. Nemohla se bránit,“ uvedla matka, která se domnívá, že ji obžalovaný něčím omámil.

9:00
30. 10. 2020

Vážení čtenáři, přejeme vám opět dobré ráno,

a vítáme vás u online přenosu ze soudní síně, kde se už od 19. října projednává případ pražského expolicisty Martina K. Ten podle obžaloby zavraždil v květnu 2019 ženu v Hasově ulici v Praze 12, znásilnil několik žen včetně vlastní matky a další napadl. Také páteční soudní líčení začíná v 9:00.

Fotogalerie
48 fotografií