Tradiční staré umění pečení a zdobení perníčků se v rodině dědí z generace na generaci. „I když u nás se tomuhle věnuji já a moje babička Marie Navrátilová (92), od které jsem se toho hodně naučila,“ vzpomínala Ludmila.
„Jako šestiletá dívka chodila míchat polevu. To Lidušku moc bavilo,“ prozradila babička Marie.
Šikovná babička
Přišla puberta, odmlka a k perníčkům se Ludmila vrátila, až když se jí narodily dcery. V té době její babička, jako zkušená perníkářka, tvořila na Vánoce z perníku ikonické stavby z regionu.
Ludmila Fliegelová (49) z Domažlic ukazuje, jak zdobí pravé chodské perníčky. Zbyněk Schnapka
„Byla to třeba Kurzova věž na Čerchově, Česká studánka u Čerchova či Domažlická brána. Na to jsem si tehdy netroufla. Dělala jsem jen hvězdičky a srdíčka na stůl k vánočnímu cukroví,“ svěřila se Ludmila.
Jasná volba
Naplno se výrobě chodských perníčků začala věnovat před sedmi lety. „Tehdy s tím babička skončila a já po ní tohle staré řemeslo pečení a zdobení převzala a pokračuji v něm. Jsme na Chodsku a líbí se mi chodský vzor, takže volba byla jasná,“ řekla Ludmila.
Sotva dopekla Mikuláše a čerty a adventní svícny, má teď plné ruce práce s vánočními ozdobami, chaloupkami a perníčky, které se dávají na stůl k vánočnímu cukroví.
Chodský vzor
„Základem jsou barevné květy na bílé nebo černé glazuře. Na té jsou namalované většinou růžovofialové růže či ve stejné barvě vyvedené květy. Ty doplňuje mix červených květů, vlčích máků, modrých pomněnek a zelených lupínků. Vše po vzoru chodské keramiky,“ řekla Fliegelová.
Zdobení perníčků není vůbec jednoduché, zvláště pak větších kousků. Velké chodské srdce velikosti zhruba 25 x 25 cm se zdobí asi hodinu a půl. „Nanese se na jeho polovinu bílá poleva, na druhou se udělá okrasná mřížka. Vše se musí nechat zaschnout. Já to dělám v sušičce na ovoce. Teprve pak mohu zdobit barevné květy,“ popsala Ludmila.
Recept na chodské perníčky
Těsto na perníčky: 500 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 100 g másla, 5 polévkových lžic medu, 2 vejce, 2 polévkové lžíce kakaa, 2 čajové lžičky perníkového koření, 1 čajová lžička jedlé sody
Poleva: 150 g pudrový cukru, 1 bílek, kapka citrónové šťávy
Postup: Smícháme rozpuštěný med s rozpuštěným máslem. Přidáme rozkvedlané vajíčko, moučkový cukr, jedlou sodu a perníkové koření. Nakonec přidáme mouku s prosátým kakaem.
*Zaděláme hladké těsto, které se nelepí na ruce, a necháme ho dvě hodiny uležet v ledničce. Před pečením ho vyndáme ven a necháme ho chvilku v pokojové teplotě.
*Pak si vyválíme těsto na menší kousky o síle 3 mm a na větší kousky, jako je třeba chaloupka či velké srdce, potřebujeme sílu těsta 5 mm.
*Pečeme v rozehřáté troubě při teplotě 180 stupňů Celsia asi osm minut. Po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem. Perníčky se nechají vychladnout a zdobí se, nejlépe až druhý den.
Poleva: Vařečkou třeme v misce do zhoustnutí. Pokud je poleva řídká, přidáme ještě trochu cukru. K barvení polevy používáme potravinářské gelové barvy.