Paní Zuzana je učitelkou na základní škole. Ve volném čase se kromě jiného věnuje pečení. „Je to pro mě hlavně radost a relaxace. Cukrařina a pekařina mají u nás v rodině hluboké kořeny. Moje babička dlouhá léta dělávala dorty a cukroví na svatby. Díky ní jsem si lásku k pečení přenesla i do svého života,“ prozrazuje hned v úvodu Zuzana.

Své okolí oslňuje dokonalými lineckými dorty a talíři. Přesné geometrické tvary až vyráží dech. „Linecké mám ráda pro jeho jednoduchost, tradici všestrannost. Je to těsto, které zvládne každý, i úplný začátečník. Navíc jeho vůně a chuť mi vždy připomene dětství a pohodu," dodává.

Podle jejich slov je toto těsto vhodné na nejrůznější experimentování, ať už jde o tvary, příchutě či náplně. „Ráda ho plním mákem s povidly, skořicí s jablkovou marmeládou, nebo obzvláštňuji perníkový kořením,“ říká amatérská pekařka a cukrářka.

Recept na nejlepší linecké

U těsta uplatňuje paní Zuzana základní pravidlo 3:2:1. Což znamená, že je potřeba 300 mouky, 200 g másla, 100 g cukru moučky, dva žloutky. „Pro obměnu někdy přidám skořici, kakao, perníkové koření nebo cokoliv jiného a hned je zajímavější,“ doplňuje šikovná pekařinka. Všechny suroviny spojí. Těsto hněte studené a zbytečně dlouho nezahřívá. Peče na 160 stupňů asi devět minut horkovzduchem na děrované silikonové podložce.

Vychlazené těsto je základ

Největší výzvou bývá správně vyvážit těsto, aby nebylo příliš drobivé nebo moc měkké. Vykrojit co nejzajímavější tvary také není snadné. Nestačí mít jen ostrá a nápaditá tvořítka. Důležité je držet se několika základních pravidel.

„Před pečením je dobré těsto vychladit, aby si korpus při vykrajování a následném pečení udržel tvar. Já si v jeden den uhnětu těsto, rozválím mezi dva pečicí papíry a vložím na noc do lednice. Druhý den těsto vytáhnu z lednice a co nejrychleji vykrájím tvary a přendám je na plech,“ prozrazuje jedno z důležitých pravidel paní Zuzana.

Do dortu patří krém

Linecké těsto je chutné s marmeládou a povidly, bát se ale nemusíte, v případě dortu i smetanového krému. „Můžete zkusit promazat jednotlivé vrstvy lehkou směsí třeba z mascarpone, smetany 33%, čerstvého sýru (typu Lučina), trošky cukru a citronové šťávy, nebo přidat čerstvé ovoce. Linecký dort vložíte na noc do lednice a druhý den je krásně vláčný a připravený k podávání,“ uzavírá Zuzana.

 

Video
Video se připravuje ...

Linecké cukroví: Recept a přesný postup, jak na to 

Fotogalerie
8 fotografií