Úrodu ve většině republiky spálil mráz. „Jižní Moravu postihlo něco mnohem horšího. Začíná se nám tu zabydlovat parazit vrtule ořechová,“ říká Daniel Kaňovský, jehož firma pečuje o pětihektarový sad. Likvidace škůdce, který na ořeších hoduje a způsobuje zčernání těsně před sběrem, je problematická. Vrtule na podzim zaleze do země a tam přežívá do další sezony.
„Začalo se jí u nás líbit kvůli klimatickým změnám, má ráda teplo. Zbavovat se jí budeme jen stěží,“ dodává Kaňovský. Obchodníci v Karlových Varech vyloupaná jádra z Maďarska prodávají za 400 Kč/kg a stejné je to i v Praze či Hradci Králové.
„Loni byly za 300 korun, letos jsou o sto dražší. Kilo neloupaných stojí 149, u těch se cena zvedla o 50 až 60 korun,“ uvedla Monika Hodačová, prodejkyně na hradecké tržnici. Tam je výhodou, že je můžete ochutnat.
Risk a zároveň možný zisk je pak nákup na e-shopech, kde lze narazit na akční ceny o 100 až 150 Kč výhodnější. Musíte však počítat, že většinou jde o zlomky jader, ne celé půlky.
Jako za časů babiček: Šílené ceny másla ženou Čechy do domácí výroby! Aneta má přes půl kila za 46 korun!

Největší vývozce je Ukrajina
Největšími producenty vlašských ořechů na světě jsou USA, Čína či Chile a poté východní Evropa, především Ukrajina a Rumunsko. Odsud se k nám vlašské ořechy nejčastěji dovážejí.
V Polsku za 220 Kč.
Ušetřit mohou lidé, kteří žijí při hranicích s našimi severními sousedy. Na tržnici v polské Kudowě Zdroji nedaleko Náchoda lze kilo vyloupaných pořídit za 220 až 270 Kč.
Recept: Boží milosti Videoredakce ženských titulů