Velký přehled receptů: Cukroví podle celebrit! Rohlíčky Zagorové (†75) i pracny Gotta (†80)

/
  • Vánoční cukroví celebrit
    6. prosince 2024 ● 05:00

    Vánoce se blíží neúprosnými kroky, tak je nejvyšší čas péct vánoční cukroví. Tradiční kousky si oblíbili i slavní a Blesk přináší jejich recepty. Upečte si vanilkové rohlíčky podle Hany Zagorové (†75), Karla Gotta (†80) a dalších.

  • 1.

    Hany Zagorové (†75)

    Hanka milovala vanilkové rohlíčky a i o těch Štefan tvrdil, že jsou bezkonkurenční.  „Musím je schovávat před Štefanem, který je dokáže najít všude. Tak abychom měli co dát návštěvě, musím je několikrát dodělávat,“ svěřila se před lety Blesku Zagorová. Bohužel se jich Margita už nikdy nedočká, milovaná Hanka ho 26. srpna 2022 opustila navždy. 

     

    A jaký je recept na jejich milované rohlíčky? Blesk ho pro vás získal! 

     

    Vanilkové rohlíčky Hany Zagorové:

    25 dkg hladké mouky

    21 dkg másla

    10 dkg vlašských ořechů

    7 dkg práškového cukru. 

    Ještě horké rohlíčky dáme do mísy s práškovým a vanilkovým cukrem, ve kterém je obalíme. 

  • 2.

    Karel Gott (†80)

    Nejoblíbenějším vánočním cukrovím Karla Gotta byly pracny. V posledních letech mu vánočku vozila zpěvačka Monika Absolonová, která každý rok peče desítky vánoček a obdarovává své blízké přátele.

     

    Recept na Kájovy oblíbené pracny

     

    1/2 kg polohrubé mouky

    1/4 kg másla

    1/4 kg cukru

    100 gramů mletých vlašských ořechů

    1 vejce

    1 lžička citronové kůry

    3 lžíce kakaa

    Postup:

    Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme následně odležet v lednici minimálně třicet minut. Pak těstem plníme formičky a pečeme 15 - 20 minut v předehřáté troubě.

  • 3.

    Eva Pilarová (†80)

    Zpěvačka Eva Pilarová (†80) byla vyhlášenou kuchařkou, a dokonce své recepty nejednou vydala knižně. Pečení sladkého jí bylo cizí, protože se mu kvůli štíhlé postavě celý život vyhýbala. O vánoční cukroví se tak vždy starala její maminka Františka Bojanovská (†106).

     

    Linecké cukroví Evy Pilarové 

     

    300 g hladké mouky

    200 g másla, nebo jiného tuku

    100 g moučkového cukru

    2 žloutky

    citronová kůra

    rybízová marmeláda

    moučkový cukr na posypání

     

    Všechny suroviny (až na marmeládu) zpracujeme v těsto, které necháme v ledničce chvíli odležet. Následně těsto vyválíme a tvořítky z něj vykrájíme různé tvary, polovině z nich uděláme do středu malá kolečka. Cukroví pečeme v troubě předehřáté na 170 °C do světlého odstínu. Vychladlé slepíme rybízovou marmeládou a posypeme moučkovým cukrem.

  • 4.

    Eva Perkausová (29)

    Eva Perkausová Blesku prozradila, že jejím nejoblíbenějším cukrovím jsou včelí úly. Pokud si i o letošním adventu najde na pečení čas, určitě nebudou chybět na vánočním stole.

     

    Včelí úly:

     

    160 gramů dětských piškotů

    100 gramů másla

    100 gramů moučkového cukru,

    1 balení vanilkového cukru,

    hrst mletých ořechů

    5 lžic hnědého rumu

    2 lžíce kakaa

    2 lžíce mléka.

     

    Náplň tvoří z 1 žloutku, poloviny balení 1 másla, 1 lžíce moučkového cukru. Na slepení úlů je zapotřebí 1 balení piškotů.

     

    Moderátorka začíná rozdrcením piškotů (můžete je případně i rozmixovat). Rozdrcené piškoty smíchá s máslem změklým při pokojové teplotě, s moučkovým a vanilkovým cukrem, namletými ořechy, mlékem, rumem a kakaem. Ze směsi zpracuje hladké těsto a nechá ho asi hodinu tuhnout v lednici. Náplň získá utřením žloutku, másla a cukru.

     

    Formičky na včelí úly vysype Eva drcenými piškoty, aby se těsto na formičku příliš nelepilo, vmačká do nich kousky těsta, do kterého zespodu udělá vařečkou důlky, a ty vyplní náplní. Poté formičku vyklepne a spodek včelího úlu zalepí piškotem.

  • 5.

    Alice Bendová (50)

    S vánočním pečením Alici Bendové pomáhá její setra Andrea, pro kterou je výroba dortů a jiných laskomin koníčkem. Obě jsou spíše na slané než na sladké, ale bez perníčků se neobejdou. 

     

    V domácnosti Bendové vedou perníčky! Zachutnají i vám? Vyzkoušejte!

     

    Suroviny:

    800 gramů hladké mouky

    300 gramů moučkového cukru

    100 gramů mletých ořechů

    10 gramů sody

    100 gramů másla

    100 gramů sádla

    4 vejce

    8 lžic medu

    2 lžíce perníkového koření

     

    Postup:

    Opět smícháme suroviny, těsto dáme odpočinout a vykrajujeme různé tvary, dáme péct. Hotové perníčky lze nechat, jak jsou, nebo dozdobit cukrovou polevou.

  • 6.

    Dana Morávková (52)

    Ananasové válečky Dany Morávkové. Postup je jednoduchý a návštěvy rozhodně ohromíte skvělou chutí!

     

    Suroviny:

     

    3 tatranky

    100 gramů másla

    100 gramů ananasu

    6 piškotů

    moučkový cukr

    čokoládová poleva

    mletý kokos

    rum

     

    Postup:

     

    Ananas necháme okapat a rozemele společně s tatrankami, přidáme máslo, rum, ananasovou šťávu a rozmačkané piškoty. Vzniklou hmotu dáme ztuhnout do lednice a pak tvoříme válečky, které obalíme v čokoládové polevě, či obalíme v kokosu.

  • 7.

    Lucie Borhyová (45)

    Linecká alias slepovaná kolečka

     

    350 g hladké mouky

    250 g másla

    140 g moučkového cukru

    2 žloutky

    citronovou kůru.

     

    Postup:

    „Do mouky a cukru rozsekáme tuk, přidáme žloutky a citronovou kůru a musíme co nejrychleji zpracovat těsto. To pak s maminkou vždy vyválíme na tenký plát a formičkami vykrájíme různé tvary. Upečeme a poté, co se zchladí, spojíme marmeládou a posypeme cukrem.“

  • 8.

    Galerie

    Fotogalerie
    69 fotografií

Články odjinud