Nová vyhláška o nulové toleranci hazardu začne platit od dubna příštího roku. Poslední provozovny by díky ní měly zavřít do konce roku 2025. Dosud vše fungovalo tak, že pro herny byla ve městě vymezená místa. Jejich počet ještě do nedávna klesal, z 98 míst v roce 2017 na současných 38.

Jenže v posledních měsících se karta obrátila. „Došlo k podání několika žádostí o zařazení nových míst do městské vyhlášky. Ukazuje se tak, že regulace prostřednictvím zákonné úpravy narazila na své limity, a bez dalšího zpřísnění regulace na úrovni městské samosprávy se situace nezlepší,“ uvedl primátor Roman Zarzycký.

Vyhláška o nulové toleranci našla podporu napříč politickým spektrem. „Zastupitelé hlasovali pro dobrou věc, protože hazard likviduje nejen jedince, ale často celé rodiny i s dětmi. Pro jeho omezení musíme udělat maximum, a to navzdory příjmům do městské kasy,“ dodal primátor.

 „Mnoho lidí, kteří podlehli gamblerství, tedy hře na automatech a v kasinech, končí v neřešitelných dluzích,“ doplnil radní Jiří Winkelhöfer. Počet heren a kasin byl v roce 2020 v Plzni v přepočtu na počet obyvatel čtyřikrát vyšší než v Praze. Počet lidí závislých na hazardních hrách byl podle údajů z let 2018 až 2022 nejvyšší v loňském roce.

VIDEO: Takhle celníci loni odhalili nelegální hernu v Praze.

Video
Video se připravuje ...

Celníci odhalili nelegální hernu v Nuslích Celní správa