Hitem u skupinky jsou zavěšená lana. „Na výběhu je dříve nikdy neměli. Nejvíce si je užívají, šplhají, posilují. Kloubní aparát mají šimpanzi uzpůsobený k pohybu v korunách stromů, na ty tady ale lézt nemohou,“ popsal ošetřovatel primátů Tomáš Krbeček.

Video
Video se připravuje ...

Šimpanzi v plzeňské zoo mají nově upravený výběh. Romana Vébrová

Kmeny totiž ovíjí moderní elektrické ohradníky v podobě lián. Výběh obklopuje vodní příkop s čeřením hladiny. Ta nebude zamrzat a lidoopi si venkovní hrátky užijí i v zimě.

Zkoušet hloubku žádný z plzeňských šimpanzů jistě nemá v plánu. „Oni se vody bojí. V mělkém jezírku si s ní sice rádi hrají, cákají po sobě jako děti, ale do široké, kde neznají hloubu, nejdou,“ uvedl Krbeček. Kdyby snad některý člen tlupy do příkopu spadl, má k dispozici záchytnou síť. Plavání jim totiž nejde.

Plzeňská tlupa

Tvoří ji čtyři dospělé samice, samec a mládě Caila. Nejstarší Brigitte (42) byla odchycená ve volné přírodě. Silný ročník 1987 zastupuje nyní březí Maria, Zizwa, a samec Siri. Nejmladší Zedonja (29), alfa samice, je matkou malé Caily. Ta se narodila v první den roku 2020.

Šimpanzi jsou součástí plzeňské zahrady od zimy 1964. Do nového milénia zde byl  vždy jen chovný pár, jediné mládě z přelomu 70. a 80. let minulého století se nepodařilo odchovat do dospělosti. Od roku 2000 se postupně tvořila skupina. Nejvíce členů měla na jaře 2004, osm.

Fotogalerie
10 fotografií