Srpnová koťata, jednoho samce a tři samice, pečlivě opečovává máma Tamika (9). Aby měla klid, je s nimi zatím ve vnitřní expozici, skrytá před zraky návštěvníků. Lvíčatům to jde k duhu. „Při kontrole v první zářijový den vážila mláďata již přes čtyři kilogramy,“ uvedl mluvčí zahrady Martin Vobruba. Návštěvníci by je mohli vidět zhruba na podzim.

Venkovní výběh tak mají pro sebe táta Mates (12) spolu s loňskými potomky Ghazanfarem, Ghizléne a Ghalíyou. V zoo žije ještě tříletý potomek chovného páru, Fazan. Ten je v současné době oddělený od skupiny, čeká jej totiž převoz do nového domova.

Z královského chovu

Lvy berberské chová plzeňská zoo od roku 2002. Do té doby v zahradě žili pouze lvi pustinní neurčeného poddruhu v klecích. Od roku 1974 se je ale nedařilo odchovat. Lvi berberští se v Plzni množí od roku 2016.

Ve volné přírodě jsou tyto šelmy od 40. let minulého století vyhubené. Zachránit se tento severoafrický poddruh lva pustinného podařilo díky soukromému chovu marockého krále. Zvířata z této genetické linie nyní chovají ve třech desítkách evropských zoologických zahrad.

VIDEO: Odchov lvů berberských v plzeňské zoo před třemi lety.

Video
Video se připravuje ...

Rok 2020: Sedmitýdenní lvíčata Fazan a Farida s mámou Tamikou a tátou Matesem v plzeňské zoo. Romana Vébrová

Fotogalerie
13 fotografií