Vydry hladkosrsté chová pražská zoo jako jedna z mála evropských zoologických zahrad od roku 2013. V celé Evropě je podle kurátora Jana Mengra jen deset takových institucí. "Navíc většina z nich jsou britské zoologické zahrady," uvedl Mengr. Proto podle něj plánovaný transport ztížilo vystoupení Velké Británie z Evropské unie. "Nakonec jsme díky našemu úsilí i trošce štěstí získali samici z francouzské Zoo Bourbansais," dodal Mengr.

Podle Mengra spolu nová samička s bezmála desetiletým samcem dobře vychází. "Když se vydry v pondělí poprvé viděly, přiběhly k sobě, důkladně se očichaly a od té chvíle jsou nerozlučná dvojka," řekl. Rozeznat je od sebe lidé mohou díky samiččině světlejší srsti.

Pár šelem bývá nejaktivnější ráno po otevření zoo, kdy návštěvníci mohou obdivovat jejich lezecké schopnosti. Na rozdíl od vyder severoamerických, které lidé naleznou ve výběhu poblíž ledních medvědů, jsou totiž vydry hladkosrsté obratnými lezci a často šplhají do větví stromů.

Volně žijící vydry hladkosrsté se nacházejí v jihovýchodní Asii, Indii a Iráku. Jejich počet ve volné přírodě klesá, především kvůli úbytku přirozeného prostředí a znečišťování vodních toků. Vydry hladkosrsté jsou proto dnes na Červeném seznamu ohrožených druhů zařazeny do kategorie zranitelný. Podle odhadů klesly jejich počty v posledních třech dekádách zhruba o třetinu.

Video
Video se připravuje ...

Spojování goril v Zoo Praha Zoo Praha

Fotogalerie
14 fotografií