Incident se odehrál v neděli 13. srpna v podvečer. Obě ženy s dětmi navštívily atrakce, pak si sedly na obrubník a povídaly si. „Jelo kolem nás starší auto s vozíkem. Zastavilo, řidič stáhl okénko a ptal se, jestli jsme z Ukrajiny. Když jsme řekly, že ano, začal sprostě nadávat. Pak vystoupil a napadl Táňu,“ vzpomínala Lilia. Šla kamarádce na pomoc.

„Dostala jsem pěstí do hlavy, ztratila jsem vědomí,“ dodala Lilia. Na zemi schytala ještě kopanec do žeber. Táňa se snažila přivolat pomoc a zabránit řidiči v odjezdu.

Proč?

„Vyndala jsem klíčky ze zapalování, ale vrhli se na mě další dva muži,“ popsala. Klíčky upustila, řidič je sebral a ujel. To už svědci volali policii a záchranku. Obě ženy nechápou, proč řidič reagoval tak agresivně.

„Ničím jsme neprovokovaly, jen jsme tam klidně seděly. Máme ale obavu, jestli to nebyla reakce na ten hrozný čin, kdy ukrajinský mladík znásilnil a skoro zabil děvče v Plzni,“ myslí si Lilia. 

Zlomeniny a strach

„Z místa události jsme transportovali ženu, ročník 1989, s těžkou poruchou vědomí, na emergency fakultní nemocnice v Plzni,“ uvedla za záchranáře Andrea Divišová. Lilia strávila se zlomeninami v obličeji několik dnů v nemocnici.

„Táňa měla modřiny, ale naštěstí nic zlomeného,“ řekla Lilia. „Cítily jsme se tu v bezpečí, ani jsme nezamykaly. Teď jsme s tím ale začaly,“ dodala tiše drobná žena.

Mají podezřelého

„Okolnostmi případu, kdy podle zatím zjištěných skutečností tři osoby v obci Plasy napadly dvě cizinky, se zabýváme od jeho prvopočátku,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Burešová. Ve středu spadla klec.

„Zahájili jsme trestní stíhání osmačtyřicetiletého muže jako obviněného ze spáchání přečinu ublížení na zdraví a přečinu výtržnictví. Zároveň bude z naší strany podán podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby,“ dodala Burešová.

Bylo útočníků více?

Na dopadení dalších dvou aktérů policisté intenzivně pracují. „Myslím, že jeli v autě za tím řidičem, co nás napadl. Nikoho z nich ale neznáme," dodala mladší z napadených žen.

Bylo vyhověno návrhu státního zástupce na vzetí do vazby z důvodu, aby neovlivňoval svědky nebo případně další spoluobviněné. Je zřejmé, že se na trestné činnosti mohlo podílet více osob,“ řekla Blesk.cz soudkyně Zuzana Sperková z Okresního soud Plzeň-sever po uvalení vazby na muže podezřelého z útoku.

 

Video
Video se připravuje ...

Soud poslal do vazby muže obviněného z napadení Ukrajinek Blesk.cz - Romana Vébrová

Fotogalerie
5 fotografií