Sofinka se zotavuje v péči mámy Victorie na ubytovně v Holýšově. Utekly spolu před válkou z ukrajinského Charkova, ale ani ve snu by je nenapadlo, jaké neštěstí se tu dívence stane.

Video
Video se připravuje ...

Sofinku (10) pokousali a vážně zranili dva rotvajleři, holčička strávila pět týdnů v nemocnici. Romana Vébrová

„Dcerka má za sebou operace, 11 narkóz. Byla jsem v nemocnici celou dobu s ní, v noci křičela, měla noční můry. Z levého stehna jí museli odebrat kožní štěp, aby bylo vůbec možné zakrýt hluboké rány,“ řekla Victoria.

Psi nahánějí strach

Jizvy na těle se pomalu hojí, s těmi na duši je to ale horší. „Když vidí psa, celá se roztřese. Z auta jsme cestou viděly muže se psem na vodítku, Sofinku to vyděsilo. Uklidňovala jsem ji, že jí nic neudělá, ale i tak se mi třásla v náručí,“ povzdychla si Victoria. Dítě si navíc útok živě pamatuje. „Ti psi byli hodní, mazlili se, hladila jsem je. Pak mě ale začali chytat za nohy a kousat,“ hlesla Sofinka.

Dívence kvůli traumatu z útoku pomůže i dětská psycholožka. „Je to Ukrajinka působící v Plzni, je holčičce připravená poskytnout maximální profesní pomoc,“ sdělil jednatel firmy, jež mimo jiné provozuje ubytovnu, Alexandr Brejcha. Sofinka má před sebou ještě dlouhou léčbu.

Zase budu tančit

Děvčátko je velkou bojovnicí. „Moc ráda tančím, tady jsem chodila do tanečního kroužku. Určitě tam zase co nejdříve půjdu,“ svěřila se holčička, která má ve škole nejraději tělocvik a výtvarnou výchovu. Moc ji také potěšilo přivítání po návratu z nemocnice, od ostatních dětí dostala drobné dárky.

V pondělí čeká Sofinku kontrola v plzeňské fakultní nemocnici. „Měli by jí vyndávat stehy z těch nejhorších ran, které bylo nutné překrýt odebranou kůží. Na boku bylo kousnutí velmi hluboké, až na kost,“ uvedla Victoria. Její dcera má před sebou dlouhé zotavování, čekají ji další plastické operace, aby následky zranění od psů byly co nejméně patrné. Pomoci s úhradou nákladů spojených s léčbou Sofinky má transparentní účet ZDE.

Dostali šanci

Rotvajleři Nano (3) a Zoe (2) utekli v polovině května z areálu betonárky, který střežili. U nedaleké ubytovny si nejprve hráli s dětmi, pak ale napadli Sofii, jež se s nimi chtěla vyfotit. Obou psů se majitel vzdal, teď s nimi pracují lidé ze spolku RTW - naše láska, jejich naděje. Shodují se, že psi agresivní nejsou, jen jim chybí důsledná výchova.

„Zoe je takové přerostlé štěně, ještě vypilovat chůzi na vodítku a budeme jí hledat nový domov. Nana si zatím necháme, neprojevuje se nijak agresivně, ale chceme s ním ještě pracovat a předejít tomu, aby se pak venku něco stalo,“ řekla Hana Doubková ze spolku. Útokem psů se zabývají policisté, obvinění zatím nepadlo.

Fotogalerie
30 fotografií