Děti zpočátku byly z přátelských psů, kteří zaběhli k ubytovnám v průmyslové zóně na okraji města, nadšené. „Popisovaly nám pak tady, že ti psi byli hodní, hladily si je a fotily. Když ale zvedla ta holčička ruku, že si je také vyfotí, náhle ji jeden ten pes napadl,“ uvedla koordinátorka Anastasiia Zubko.

Útok silného mladého psa byl devastující. Sofinka skončila zle pokousaná. „Byla v šoku, měla hrozné rány, na stehnu prosvítala kost, lýtka potrhaná, kousance na rukou,“ vzpomínala Zubko.  

Záchrana a útěk

Dítě zachránil před náhle agresivními hafany muž, který byl nedaleko místa útoku v autě. Začal na psy najíždět a troubit. Tím je od oběti odehnal. Naložil zraněné dítě a odvezl je na ubytovnu, kam v zápětí dorazili záchranáři a holčičku letecky transportovali do plzeňské fakultní nemocnice.

Hafani z místa odběhli kolem plotu průmyslového areálu a zaběhli do lesa. Tam zmizeli. „Hledal je majitel se skupinou svých známých i policisté,“ uvedla starostka Holýšova Alena Burianová. Město zveřejnilo upozornění na nebezpečná zvířata, oddychnout si ale místní mohli až druhý den.

Odchyt den poté

Rotvajlery odchytili lidé v několik kilometrů vzdálených Všekarech. Zvířata k nim sama přiběhla a prý se chovala chovala přátelsky. „Když jsem se to dozvěděl, okamžitě jsem kontaktoval majitele zvířat a jel jsem též na místo. Ti psi mi tam olizovali ruce, “ popisoval Špiller.

Video
Video se připravuje ...

Radní Holýšova na Plzeňsku Radek Špiller o útoku rotvajlerů na holčičku. Tu psi vážně zranili Blesk - Romana Vébrová

Hafany čeká karanténa. „To je teď prvořadé, už nás kontaktovala i Krajská veterinární správa. Co se psy bude dál, se teprve uvidí, jestli je majitel třeba předá nějakým profesionálům na převýchovu. Je z toho, co se stalo, opravdu hodně špatný,“ dodal Špiller.

Neútočili poprvé

Psi totiž neútočili poprvé. Už v minulosti z areálu utekli. „Bohužel jednou to bylo s napadením pejska lidí, kteří tady šli kolem na procházku. Při obraně pejska došlo k pokousání majitele, ale nebylo to samozřejmě v takovém rozsahu jako teď u dítěte,“ potvrdil Špiller. Napadená holčička má být, naštěstí, mimo ohrožení života.

Útokem psů se zabývají policisté. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti,“ potvrdila policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Fotogalerie
10 fotografií