Původně nepříliš vzhledná lokalita, která sousedí s frekventovanou stezkou pro cyklisty i pěší, dostala novou šanci. „Namísto odstranění pilíře jsme se rozhodli využít jej a proměnit v trochu netradiční místo odpočinku,“ řekl starosta Slovan Lumír Aschenbrenner.

Stavební práce začaly loni, hotovo mělo být letos v dubnu,. Jenže stavbaře potrápilo počasí. Upevnili na vrchol pilíře ocelovou konstrukci, zaměřili schodiště, a pak jim stopku vystavil déšť.

„Schodiště se sice mohlo vyrobit, ale osadit až po očištění a vyspárování zdiva, a to bylo možné jen na suchém povrchu,“ uvedla místostarostka Slovan Eva Trůková. Dílo se tak o pár týdnů zpozdilo, výsledek ale stojí za to.

„Vyhlídku totiž doplní naučné tabule, z nichž se veřejnost dozví nejen o historii pilíře, ale i o floře a fauně, která se zde vyskytuje a o dalších historických stavbách v této lokalitě,“ dodal starosta.

Historický pilíř

U řeky Radbuzy stojí hned dva, na slovanské straně a  protilehlém břehu. Vyrostly v roce 1938, kdy se uvažovalo o stavbě vlečky od trati Plzeň – Železná Ruda k nedaleké papírně.

Dílo zhatila válka, poté už na něj nedošlo. Lidé se tak nyní mohou z vyhlídky kochat pohledem, jaký by měli z lávky podél vlečky, kdyby byla v minulosti dostavěná.

VIDEO: Takhle vzala na Plzeňsku za své v roce 2022 ikonická chaloupka na pilíři.

Video
Video se připravuje ...

Ikonická chaloupka na pilíři u Chotěšova na Plzeňsku plánovaně lehla popelem, nahradí ji lávka. Zden Dee

Fotogalerie
6 fotografií