Rodinná tragédie se odehrála v činžáku nedaleko centra Plzně. Dino, kterého krátce před tím pustili z vězení, zaútočil kuchyňským nožem na ženu, která mu dala život.

„Zasadil jí celou řadu bodných ran do hlavy, krku, trupu a rukou. Při tom došlo k poranění tepen, žeber, plic, jater. Bezprostřední příčinou úmrtí byla masivní ztráta krve,“ uvedl státní zástupce Roman Šustáček. 

Sourozencům chce splácet

Matkovrah nezapíral. „Cítím se vinen v plném rozsahu, souhlasím s tím, jak se skutek stal, i s navrhovaným trestem,“ kál se Dino u soudu.

Video
Video se připravuje ...

Dino N. (25) dostal za vraždu mámy u Krajského soudu v Plzni 14 let, trest přijal. Romana Vébrová

Uvedl, že na čin si přesně nepamatuje. Jen ví, že všemu předcházela hádka mezi matkou a otcem, u kterých po propuštění bydlel.

Matkovrah přistoupil i na to, že má své malé sestře a bratrovi, kteří jsou nyní v dětském domově, zaplatit každému přes tři čtvrtě milionu korun. „Jsem nejstarší bratr, musím se pokusit to nějak splácet,“ uvedl Dino.

13 bodnutí

„Dali jsme si v noci lajnu, máma pak začala vyhazovat tátu z bytu. Šla nahoru k sousedce a vrátila se opilá. Začala mě mlátit. Já ani nevím, že jsem ji bodl třináctkrát. Ten nůž jsme měli doma v kuchyni, asi jsem ho vzal z kuchyňské linky. V noci jsem přitom matce ještě pomáhal s úklidem,“ uvedl už několikrát trestaný mladík.

Po činu z bytu utekl. „Jen tak, jak jsem byl, v tričku, džínách a pantoflích. Dostal jsem se na Skvrňany, pak k autobusáku a trolejbusem k Mrakodrapu,“ popisoval. Tam jej několik hodin po brutálním činu zadrželi policisté.

14 let v base

Dino u soudu odporného činu litoval. „Velice mě mrzí, co se stalo, sourozenci přišli o milovanou osobu, naši matku, jsem připraven nést následky,“ řekl. Státní zástupce mu s ohledem na plné doznání navrhl nižší než původně zamýšlený čtrnáctiletý trest. Soud to ale viděl trochu jinak.

„Původní návrh trestu 14 jsme považovali za mírný, obžalovaný se v minulosti opakovaně dopouštěl trestné činnosti. Ke změně názoru nás přiměl přístup obžalovaného. Doznal se, projev lítosti považujeme za nehraný. Nižší trest bychom ale považovali za nepřiměřeně mírný,“ uvedl předseda senátu Jan Hostaš.

V roce 2017 skončil na tři roky v base kvůli loupeži. Odseděl si celý trest. V roce 2021 se za mříže vrátil kvůli krádežím, na svobodu jej pustili v září 2022, opět si odseděl celý trest. Teď si basy užije zas, už ale v přísnějším režimu zvýšené ostrahy.

Fotogalerie
11 fotografií