„Není ve mně zloby, nenávisti ani pomstychtivosti... studí mne však hořká lítost nad tím, že zmizela spravedlnost,“ napsal Píka noc před smrtí v cele. Rozloučit se s ním přišel syn Milan (†96) a snacha. Syna Píka požádal, aby očistil jeho jméno. Manželka ale svého muže již nespatřila.

„Maminka byla u příbuzných v Hranicích. Neměli telefon. Nestihla se se svým mužem rozloučit. O otcově smrti se dozvěděla druhý den od sousedů. Paní Píková, tak vám včera pověsili manžela, křikli na ni přes plot,“ vzpomínal před svou smrtí pro Reflex Milan Píka.

Konflikty se Sověty

Heliodor Píka byl za II. světové války náčelníkem československé vojenské mise v Sovětském svazu. Prosazoval politiku londýnské exilové vlády Edvarda Beneše, a dostával se tak do konfliktů se sovětskými orgány i s vedením československé komunistické strany.

To byly důvody, proč inteligentní, zkušený a poměrů znalý Píka komunistům vadil. Věděl také příliš mnoho o fungování sovětských tajných služeb a o plánech sovětského vedení za zavedení diktatury proletariátu na osvobozených územích.

Zatčení po operaci

Píka byl zatčen v květnu 1948 z příkazu tehdejšího náčelníka obranného zpravodajství ministerstva obrany Bedřicha Reicina. Do pankrácké věznice ho převezli přímo z nemocnice, kde se zotavoval po operaci žlučníku. Ve vykonstruovaném procesu byl obviněn a souzen za špionáž ve prospěch Velké Británie a vlastizradu.

Neveřejný soudní proces, který začal v lednu 1949, trval tři dny. Padl předem připravený rozsudek. Píka byl shledán vinným a odsouzen k trestu smrti. Prezident Klement Gottwald mu odmítl udělit milost.

Jediný popravený na Borech

Píka se 21.6. 1949 stal prvním a jediným vězněm, který byl kdy popraven přímo v areálu věznice na Borech. Ostatků hrdiny se ale rodina nedočkala, byly převezeny do Patologického ústavu v Plzni ke zpopelnění. Zdejší vlastenci však tělo nabalzamovali a uložili k pozdějšímu řádnému obřadu. Kvůli obavám z odhalení bylo ale nakonec generálovo tělo zpopelněno.  Dodnes není plně objasněno, kde je jeho popel na hřbitově v Plzni uložen.

Z popudu Milana Píky a s pomocí prezidenta Ludvíka Svobody (†83) byl v roce 1968 generálův případ znovuotevřen, odsuzující rozsudek byl zrušen a Píka byl rehabilitován. Podle jeho syna ale Svoboda o dvacet let dříve odmítl jako tehdejší ministr národní obrany v jeho prospěch  intervenovat, ani když jej přišla osobně poprosit Píkova žena. Nepřijal ji. Jen vzkázal po sekretářce: „S touto paní nemám o čem mluvit.“

VIDEO: Jan Přeučil (80) o tatínkovi, poslanci Františku Přeučilovi (†88): Komunisti ho soudili s Miladou Horákovou!

Video
Video se připravuje ...

Jan Přeučil (80) o tatínkovi, poslanci Františku Přeučilovi (†88): Komunisti ho soudili s Miladou Horákovou! Zuzana Bubílková, Jan Jedlička