Strážníky si musel přivolat na pomoc provozovatel jednoho ze slovanských restauračních zařízení. V jeho podniku si totiž navzdory protikuřáckému zákonu host zapálil cigaretu.

Tu měl umístěnou v dýmce částečně naplněné vodou. „Na opakované výzvy provozovatele, aby cigaretu uhasil, muž nereagoval,“ uvedla mluvčí městských strážníků Jana Pužmanová.

Právě tyto kapesní vodní dýmky by mohly být jakousi dírovu v protikuřáckém zákoně. Vodní dýmky, ty klasické mají totiž výjimku v zákoně z důvodu, že by jejich zákaz mohl zlikvidovat čajovny. U těchto malých dýmeček si ani právníci nejsou jistí, jestli do výjimky spadají. Je možné, že to bude muset rozlousknout až soud.

Cigaretu nechtěl muž típnout ani poté, co na místo přijela hlídka městské policie. „Své jednání obhajoval muž tím, že se ničeho nedopouští,“ popsala Pužmanová.

Kuřák z lokálu nakonec dobrovolně odešel. O případu teď bude rozhodovat přestupková komise, které strážníci mužův prohřešek předali k projednání. V Plzni jde o první předání přestupku úřadům v souvislosti s protikuřáckým zákonem.

VIDEO: Na kuřáky v Praze si došlápl antikonfliktní tým.

Video
Video se připravuje ...

Takhle v centru Prahy funguje antikonfliktní tým nasazený na kuřáky v ulicích. Matěj Smlsal, Lukáš Červený