Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi se loučí s cigaretami v hospodách. Poslední den kouření dokonce zfilmují

Autor: Zuzana Zelenková - 
29. května 2017
19:03

V hospodě u piva už si Češi cigaretu nezapálí. Od středy totiž začíná platit takzvaný protikuřácký zákon, který vymete popelníky ze všech restaurací v republice. Češi se rozhodli se svým požitkem náležitě rozloučit, a tak 31. května - v den zákazu kouření -proběhnou různé rozlučkové akce. Sledují je i mladí filmaři. 

Film o posledních chvílích kuřáckých hospod a restaurací se rozhodli udělat dva mladí filmaři Jan Hubáček a Ondřej Klus. Jak je to napadlo? „Nápad přišel velmi jednoduše. Bavili jsme se v hospodě o samotném zákazu, o tom, jak to ovlivní náš život a jak se toho kouření postupně zbavujeme,“ vysvětlil Klus a pokračoval.

„Dřív se kouřilo úplně všude. V letadlech, autobusech, vlacích. Postupně to mizelo, ale nebylo zachyceno, jak ten fenomén mizí. Tak nám připadalo skvělé natočit poslední den kouření v restauracích. Navíc nám připadalo zajímavé, jak se o tom mluví a jaké jsou za tím emoce. Že to jedni vnímají jako útok na svobodu a pro druhé je to otázka veřejného zdraví,“ vysvětlil.

Video  Jak vytrestat kuřáka  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Filmu, na kterém se může podílet každý, se potom diváci dočkají přibližně do tří měsíců. Záleží na tom, kolik materiálu se filmařům sejde. Přijímají totiž videa návštěvníků restaurací, kteří zachytí své poslední chvíle s cigaretou, nebo s někým natočí třeba rozhovor. Sami filmaři také vyrazí točit do ulic.

„Není důležitá technická kvalita, stačí video na mobil, důležitý je obsah. Třeba zajímavé rozhovory s hosty, hostinskými, nebo situace z restaurací. Místa, která si našla nějaký způsob jak si kouření ponechat,“ popsal Klus.

Budou ale i rozlučkové akce, například v pražských restauracích ROH Družstevní kavárna, nebo U Božího mlýna. Kuřáky v jejich boji s cigaretou podpoří i Michael Kocáb, který poslední cigaretu típne na akci „Poslední típnutí“ na Palackého náměstí v Praze.

Česko bez kouře: „Chtěli jsme, aby se nekouřilo v autech, ve kterých jsou děti“

Občanská iniciativa Česko bez kouře si mne ruce. Jsou to totiž oni, kdo se pět let snažil prosadit nejrůznější připomínky. „Začínali jsme před pěti lety a jsme skupina lidí, která se snažila přesvědčit veřejnost a politiky, že je potřeba chránit nekuřáky před kouřem a prosazovali jsme záměr tohoto kompletního zákazu,“ uvedl mluvčí iniciativy Česko bez kouře Jiří Jeřábek.

Podle Jeřábka je zákon v pořádku, něco mu však chybí. „Restauratéři musí splňovat spoustu dalších povinností, včetně hygienických povinností. Je to v pořádku, protože v naší společnosti nějaká iluze svobodného podnikání nefunguje, protože máme zákoníky a hygienická pravidla. Zákon chrání pracovníky restaurací, kteří do teď museli pracovat v zakouřeném prostředí,“ vysvětlil Jeřábek a pokračoval.

„My jsme vlastně podporovali většinu navržených opatření. Navrhovali jsme také zakázat kouření v automobilech, ve kterých jsou nezletilé děti. Které nemají na výběr. Také jsme chtěli, aby se zakázala reklama na tabákové výrobky v místě prodeje, to ale neprošlo,“ dodal.

Náruživý kuřák Miloš Zeman o zákazu kouření:
Video  S prezidentem v Lánech - zákaz kouření v restauracích  - Blesk TV
Video se připravuje ...

O kouření v automobilech mluvil před čtrnácti dny i herec a restauratér Tomáš Hanák na diskuzi v kavárně Paralelní Polis. „Myslím, že soudný člověk nebude kouřit v autě, když veze děti. V hospodě jsme to poznali, když kolem běžely děti, tak kuřák cigaretu típnul, nebo dal stranou,“ řekl Hanák.

„Hanák je kuřák a léčil se z lásky k alkoholu, která přetrvává doteď. V dnešní době lidé požadují od státu víc a víc ochrany. Jsme nesvéprávní, abychom si nedokázali rozmyslet, co budeme dělat?“ zlobil se Hanák, který vede nádražní restauraci Zastávka Nižbor. Podle Hanáka existuje v českých podmínkách i ta možnost, že se lidé budou vzájemně udávat. 

Jiří Jeřábek poukázal, podobně jako mladí umělci, i na to, že se v Česku kdysi mohlo kouřit v podstatě všude, i v práci. „Před pár lety se tomu nepřikládal takový důraz jako teď. Před dvaceti lety bychom si asi klepali na čelo, kdyby někdo řekl, že ve většině zemí v Evropě bude zákaz kouření v restauracích,“ řekl Jeřábek.

Hnutí Česko bez kouře si přeje, aby zákon fungoval bez zbytečných konfliktů. Podle Jeřábka je pravděpodobné, že do restaurací díky zákazu začne chodit víc žen a rodin s dětmi jako v zahraničí.

Pět tisíc za dým

A co se stane, když někdo z restauratérů zákaz poruší? Nejprve je možné kuřáka, který zákaz porušil, upozornit, poté je možné upozornit majitele nebo provozovatele prostor. Dále situaci může řešit i policie, popřípadě krajská hygienická stanice. Lidem, kteří vyhlášku poruší, hrozí pokuta až 5 tisíc korun.

mafomo ( 30. května 2017 14:15 )

Chápu spousty kuřáku, že jsou naštvaní, že už bude konec kouření všude, a bez pochyby majitelé restaurací atp. Přijde mi, že už nevědí co vše zakázat a pořád se musí něco řešit, podle mě když udělali kuřácké a nekuřácké prostory, tak to bylo dost benevolentní pro nekuřáky, které kouř obtěžuje což chápu, já jako kuřák sice elektronické cigarety, nemám rád kouř z cigaret. Osobně mě tento zákaz nějak neomezuje, kouřím si svojí elektronickou už přes 2 roky, ted mám od vapour 2 a dým zní spíš voní, než že by někomu překážel. Nesetkal jsem se s tím, že by mi někdo řekl, at přestanu nebo jdu pryč, občas i mě samotnému vadí být načichnutý smradem z cigaretového kouře, a v tom jediném asi vidím plus, že se to ted v barech nebude smět moc. Každopádně mi přijde, že si někdo moc neuvědomuje jak bude vypadat okolí všech klubů, baru, restaurací a podobně, jestli všichni budou vyháněni ven.

zednik ( 30. května 2017 09:17 )

Řidič s mobilem u ucha autem přijede, při výstupu si ještě v autě zapálí cigaretu a jeho pes vyskočí též a okamžitě počůrá patník. Všímavý spoluobčan bude okamžitě k zákroku volat policii. Tolik tresných činů najednou !! Za rohem tedy 15leté děti, ušetřené prudce škodlivého dýmu, mohou v klidu přepadat a olupovat stařenky. Tolik policajtů zas nemáme .

zednik ( 30. května 2017 09:10 )

To byl jeden z prvních argumentů. Že kouř v hospodě vadí dětem a děti by neměli ani zvenčí z ulice vidět krz sklo, jak se v hospodě sedí kuřák s cigaretou. Též jsem ten argument nikdy nepochopil.

dandova ( 30. května 2017 08:39 )

Tak, a teď je budete mít všechny na ulici, vy zdravotní apoštolové.

kdo-si ( 29. května 2017 21:44 )

Nějak nechápu, co má co dělat rodina s dětmi v osm večer v hospodě?

Zobrazit celou diskusi