Expozice přiblíží jeho život od narození až po popravu. „Vystavit se nám podařilo jeho osobní pistoli značky Walther PPK,“ uvedla ředitelka národního památníku Jana Horáková.

K nálezu zbraně pomohl Píkův syn Milan, válečný veterán. „On otcovu pistoli zakopal v Hranicích na Moravě v roce 1956 ze strachu před StB. To místo nám před smrtí ukázal, a zbraň věnoval do muzea,“ popsala okolnosti nálezu exponátu ředitelka.

Z rodinných alb

Památník odhaluje s další letošní novou výstavou i osudy obyčejných místních obyvatel, kteří zde žili v období kolem 2. světové války. Do rodinných alb nebo archivů sáhli jejich potomci, a přinesli velice atraktivní muzejní kousky.

„Dá se říct, že co papír nebo předmět, to samostatný příběh. Vzpomínka na odbojáře, maskujícího schůze hraním dětského divadla. Kronika, popisující velmi detailně válečná, poválečná léta, život na Opavsku,“ uvedla vedoucí památníku Kamila Poláková.

Tklivý je příběh holčičky, kterou za světové války maminka opustila, odcestovala do Německa. Její dcerka zůstala hladová a otrhaná na ulici. „Lidem nerozuměla, mluvila německy. Místní ji osvojili a biologickou matku poznala teprve půl století po válce,“ uvedla Poláková.

Betonový památník v Hrabyni je největší svého druhu v Česku. Otevřeli ho jakožto Památník Ostravské operace v roce 1980. Tehdy patřil do Muzea revolučních bojů a osvobození v Ostravě. Od roku 1992 odnes je součástí Slezského zemského muzea.

VIDEO: Loňská expozice: Těžká léta 1938-1945 připomene ve zrekonstruovaném Národním památníku v Hrabyni oběti války.

Video
Video se připravuje ...

Unikátní nová expozice Těžká léta 1938-1945 připomene ve zrekonstruovaném Národním památníku v Hrabyni oběti války. Karel Janeček

Fotogalerie
21 fotografií