Značný předkus Kristínu dlouho trápil. „Původně jsem nosila rovnátka. Když se mi zuby vyrovnaly, lékaři mě upozornili, že můj špatný sklon čelisti mi zřejmě bude způsobovat zdravotní problémy. Špatně jsem spala, budilo mě vlastní chrápání,“ vylíčila.

Podstoupila tedy operaci, kterou lékaři naplánovali díky počítačovému softwaru. „Zobrazuje ideální postavení čelistí. Využívá snímky ze zubního skeneru a model vytištěný z 3D tiskárny,“ řekla lékařka Veronika Kozakovičová z Kliniky ústní, čelistní a obličejové chirurgie ostravské fakultky.

Lépe vyslovuje i vypadá

Operace se provádí až po ukončeném vývoji kostry, tedy nejdřív okolo 18 let. Předchází jí až dvouletá příprava. „Pacienti bývají s novým tvarem čelistí velmi spokojeni. Pro zákrok se rozhodují nejčastěji z estetických důvodů. Svou anomální čelist mnohdy špatně přijímají,“ vysvětlil šéf kliniky Jiří Stránský.

Nadšená i Kristína. „S výsledkem operace jsem moc spokojená. Zlepšila se mi artikulace, také pohled do zrcadla je mnohem příjemnější,“ dodala s úsměvem.

Řízená zlomeniniy

Principem operací je v podstatě řízená zlomenina. „Čelist se rozřízne v předem daných místech, pomocí šablon se posune do potřebné pozice. Pak se ukotví titanovými dlahami a šroubky, které se neodstraňují. Po operaci se pacient naučí zacházet se speciálními gumičkami, ty drží čelisti v novém postavení,“ popsal stomatochirurg Jiří Stránský.

Ve Fakultní nemocnici Ostrava podstoupí tuto operaci ročně okolo 35 lidí.

VIDEO: Nemocnice Kyjov představila unikátní operaci oka pomocí 3D technologie.

Video
Video se připravuje ...

Nemocnice Kyjov představila unikátní operaci oka pomocí 3D technologie. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
4 fotografie