Potřeba jsou všechny krevní skupiny. „K dispozici máme 450 vaků s krví. Potřebujeme jich ale ideálně o 200 více. V pohotovostních lednicích jsou nyní jen čtyři vaky s krví 0 RhD negativní, kterou mohou lékaři použít pro kteréhokoliv pacienta. Běžně jich mají osm,“ řekl zástupce primáře Krevního centra Martin Kořístka.

„Denně vydáváme průměrně 70 jednotek krve, ale už se stalo, že za jeden den jich odešlo 110,“ dodal lékař.

Více úrazů, operací i nemocí

Enormní spotřeba krve souvisí zejména s náročnými operacemi, ale nejen těmi. „Přibývá autonehod nebo srážek chodců. Musíme být připraveni na hromadná neštěstí či závažné nehody. Situace je ale vážná,“ apeluje primářka Krevního centra Zuzana Čermáková.

Složitá situace souvisí i se zvýšeným počtem infekčních onemocnění v populaci, což se samozřejmě týká také té dárcovské.

Prvodárci se nemusí objednat

Krevní centrum FN Ostrava proto žádá všechny pravidelné dárce, ale i ty, kteří se k tomuto kroku ještě neodhodlali, aby přišli darovat krev.

Prvodárci mohou přijít neobjednaní. Registrovaní dárci si mohou den a čas odběru zarezervovat na bezplatné lince 800 260 004, přes e-mailovou adresu krevni.centrum@fno.cz nebo přes online objednávkový systém ,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Petra Petlachová.

VIDEO: Darování krve: Kdy ano, kdy ne?

Video
Video se připravuje ...

Darování krve: Kdy ano, kdy ne? Videohub

Fotogalerie
3 fotografie