Od narození dívky trpí kvadruspastickou dětskou mozkovou obrnou, která je umocněna epilepsií a dalšími přidruženými nemocemi.

Aby toho nebylo málo, v 10 letech věku byla oběma potvrzena vzácná genetická vada SPATA 5. „Tato ovlivňuje vše v jejich, ale i v našem životě. Dcery nechodí, nemluví, neumí se najíst a celodenně nosí pleny,“ říká maminka Lucia Wijacká (43).

Rozesměje je motorka

Mentálně se zastavily dospívající slečny na úrovni osmiměsíčního dítěte. Žijí ve vlastním světě, ale rády pozorují ten okolní. Usmívají se na všechny okolo a snaží se bojovat o své místo na zemi. Co pomáhá obě udržovat ve formě, to jsou rehabilitace.

Jsou jednou z mála možností, jak se mohou naučit rozvíjet své schopnosti a intenzivně trénovat. Cestu si zpříjemňují keksíky a křupkami, které zbožňují a téměř bezpečně je rozesměje zvuk motorky. Máme spolu s nimi obrovské přání: Chceme se učit chodit, mluvit a dělat všem radost,“ přeje si maminka.

Holčičky jsou zcela odkázány na péči maminky Lucie a tatínka Marina. „K lékařům, do obchodu nebo na procházku se dostaneme jenom pomocí speciálního dvoukočárku. Na delší trasy je nutné auto, které jej uveze,“ uvedla maminka.

Rehabilitace pojišťovna nezaplatí

„Jsme moc šikovné a moc nás trénink a terapie baví. Léčba je však velmi drahá a my ji potřebujeme absolvovat několikrát ročně. Bohužel ji nehradí žádná zdravotní pojišťovna,“ vzkazují ústy svých rodičů holčičky.

Aby je nohy a ruce poslouchaly, potřebují nutně absolvovat intenzivní účinnou rehabilitační léčbu ve speciálním stabilizačním oblečku.Holčičkám nedávno pomohli farníci z římskokatolické farnosti v Karviné, kteří prodejem ručních výrobků vydělali 110 tisíc korun a šek na tuto částku předali rodičům.

Pokud byste i vy chtěli rodině přispět, více informací najdete ZDE

Terapeuti Kiki a Mimi při rehabilitaci trpělivě učí, jak mají správně trénovat svaly a držet tělo, učí je lépe vnímat okolní svět a je vidět, že se jim to moc daří, a že dvojčátka dělají velké pokroky. Velmi jim pomáhá i hipoterapie a plavání.

VIDEO: O čem se mlčí: Jsem rodič zdravotně znevýhodněného dítěte.

Video
Video se připravuje ...

O čem se mlčí: Jsem rodič zdravotně znevýhodněného dítěte Videohub

Fotogalerie
12 fotografií