Modelem prezidentského vozu Tatra 603 ještě trochu od bláta se teď chlubí Ladislav Kubálek. Bezcenný určitě není, protože se hned ozvalo několik zájemců, kteří by ho chtěli koupit. „Pěkný úlovek,“ vzkázali nálezci místní nadšenci.

„Model jsme objevili při výkopech poblíž jedné lékárny a smáli jsme se, že v tatrováckém městě pod zemí asi člověk zlato čekat nemůže,“ poznamenal muž s tím, že tuto vzácnost nikomu neprodá. „Mám malé děti,“ vysvětlil Kubálek.

Rypadlo i autobus

Podle jednoho z obyvatel Jindřicha Novotného není asi nic neobvyklého najít v Kopřivnici pod zemí symbol místní fabriky. „Když jsme na pozemku srovnávali zeminu, odkryli jsme model kultovního autorypadla Tatra 111 a autobus Tatra 500,“ řekl.

Vykopávky nepřekvapují ani kurátora Muzea Tatry Radima Zátopka, který sám vyhrabal pod hlínou taky nějaké kousky. „Pracovníci dostávali modely k různým příležitostem a nejen v Kopřivnici, ale širokém okolí byly snad v každé domácnosti,“ vysvětlil.

Desetiletí zahrabaný na pískovišti

Mnoho z nich rodiče časem sundali z dřevěného podstavce klukům na hraní. „Bohužel auta neměla otáčecí kolečka, takže děti to řešily tak, že ho otočily vzhůru nohama a tahaly po střeše. I proto je jeden ze společných znaků originálů té doby odřená střecha,“ líčil kurátor.

Vzpomněl i na případ, kdy si sběratel ve svých 45 letech vzpomněl na model T148, se kterým si jako dítě hrával. „Po radě s matkou, aby hledal tam, kde bylo pískoviště, ho skutečně našel, restauroval ho a má ve sbírce,“ doplnil Zátopek.

Tatra 603 k propagaci

„Modely automobilů doprovázely tatru od vývoje a výroby,“ poznamenal Zátopek s tím, že sloužily k ucelení představy o konečné podobě vozidla. Vyráběly se v měřítku 1:10 a 1:5 především ze dřeva, později z litiny a hliníku.

Od 30. let sloužily i k propagaci. Nejvíce modelů se dostalo mezi lidi v podobě typu Tatra 603, lakovaného do různých barev.

Po roce 1990 se podle kurátora všechny originální modely staly cenným sběratelským artiklem. Po městech a vesnicích kolem Kopřivnice se objevovaly skupiny lidí, kteří je za pár korun vykupovaly, a často vyvážely do zahraničí. Bohužel bylo i období, kdy jich spousta skončila ve sběrných surovinách.

Archeologická vykopávka

„Nikdy nás nenapadlo, že by autíčka Tatra, byť ve formě hračky, mohlo být archeologickou vykopávkou svého druhu,“ uvedl mluvčí firmy Andrej Čírtek. „Věříme, že i další generace místních dětí si budou hrát s tatrováckými hračkami,“ dodal.

Některé sběratelské modely tatrovek se draží a prodávají od 10 tisíc korun výše. Jinak se cena většiny z nich pohybuje zhruba od jednoho do čtyř tisíc.

VIDEO: V Kopřivnici mají Muzeum nákladních automobilů Tatra.

Video
Video se připravuje ...

V Kopřivnici dokončují Muzeum nákladních automobilů Tatra. Karel Janeček

Fotogalerie
10 fotografií