Na poslední cestě ho místo hudby provázel symbolicky zvuk mořských vln a křik racků. „Normální obyčejný chlap. Nepoznali byste na něm, že patří k nejbohatším Čechům. Na nikoho se nepovyšoval,“ hlesl v krátkosti muž ze Staré Vsi nad Ondřejnicí, kde miliardář bydlel.

Také zaměstnanci Tatry o muži mluvili jen v superlativech. Kopřivnický klenot, jak sám firmu nazýval, koupil Matera s podnikatelem Jaroslavem Strnadem v roce 2013 v exekuci, díky čemuž přežila.

Miliardář se postaral i o zachování její historie. Přispěl k vybudování muzea nákladních tatrovek a k rekonstrukci legendárního motorového vozu Slovenská strela. A možná právě proto si muzeum v Kopřivnici rodina vybrala ke smuteční hostině, kam pozvala zhruba stovku blízkých a spolupracovníků.

Matera byl zakladatelem skupiny Promet Group, významného středoevropského hráče v metalurgii, strojírenství a inženýringu. I jeho mluvčí Pavel Barvík potvrdil, že nikdy nedával na odiv svoje bohatství. „Rodina ke skromnosti vedla i svoje děti Radima a Denisu,“ dodal Barvík. Ty a manželka Hana budou kráčet o otcových šlépějích.

Moře i závodní auta

Podle mluvčího skupiny Barvíka miloval Matera moře, jachty a auta i ta závodní. „Byl plný života a energie, když ho zaskočila nemoc,“ poznamenal mluvčí. Jak uvedli přátelé, prostě super chlap, který patřil k bodrým vypravěčům, ale taky nesmlouvavým vyjednavačům. Jinak miloval Ostravsko, které brázdil se ženou na kole a rád debatoval s lidmi v hospůdkách po trase.

Morava na prvním místě

Zesnulý muž většinu firem proto soustředil na Moravu. Skupina Promet Group dnes zahrnuje více než 40 společností, které zaměstnávají přes 4000 lidí. Konsolidované tržby skupiny loni vzrostly o 1,88 miliardy na 10,43 miliardy korun, což bylo nejvíce v historii.

Víte,že...

Matera tvrdíval, že je vždycky připravený dát do skupiny peníze i ze svého, kdyby bylo potřeba.

Video
Video se připravuje ...

V Kopřivnici dokončují Muzeum nákladních automobilů Tatra. Karel Janeček

Fotogalerie
14 fotografií