„Kontroly dozorových orgánů i státní podnik Diamo zjistily, že výplňový materiál oddělovací vzdušné stěny, která má zabránit případnému postupu termické aktivity ze střední části odvalu směrem ke skládce chemického odpadu, neodpovídá požadavkům dle dohody o provedení zásypu,“ uvedl mluvčí Diama Tomáš Indrei.

Materiál podle něj nemá požadovanou kvalitu, ale z části má povahu odpadu. „Zhotovitele provedení zásypu jsme vyzvali, aby ve věci navezení nevhodného materiálu zjednal nápravu,“ uvedl ředitel odštěpného závodu Odra Rostislav Dudáš. Diamo dosud oddělovací stěnu nepřevzalo a už loni zahájilo reklamační řízení.

„Padaly“ hlavy

Diamo v této věci podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Účelem je maximální zájem státního podniku o nezávislé a objektivní prošetření, zda při umisťování nevhodného materiálu do oddělovací vzdušné stěny nedošlo k porušení zákona,“ uvedl Dudáš.

Vedení Diama loni kvůli zjištěným pochybením odvolalo ředitele odštěpného závodu Odra a s dalšími odpovědnými lidmi rozvázalo pracovní poměr. Další kroky státní podnik podnikne, až policie ukončí vyšetřování.

Hlídají teploty

Teploty v oddělovací stěně podnik neustále monitoruje, prohořívání směrem ke skládce by zachytily termosondy. „Teploty jsou stabilní a v tuto chvíli žádné nebezpečí nehrozí. V případě jakýchkoliv potíží jsme připraveni okamžitě zasáhnout,“ podotkl Dudáš.

Pokračování sanace podle Diama omezují i vlastníci některých pozemků pod odvalem. S bývalým vlastníkem podnik v minulosti jednal o jejich odkupu. „Bohužel ale jednání ze strany bývalého vlastníka ustala a posléze bývalý vlastník pozemky prodal jinému subjektu. Nový vlastník činí kroky, které značně komplikují pokračování sanačních prací, nebo vyžaduje nepřiměřené částky za pronájem či odkup,“ podotkl mluvčí.

Nejstarší halda

Haldu neboli odval Heřmanice tvoří hlušiny a odpady z bývalých dolů a koksoven. Jde o jedno z nejstarších a zároveň nejrozsáhlejších míst, kde je uložena hlušina z těžby černého uhlí na Ostravsku v 19. a 20. století.

Má rozlohu asi 103,5 hektaru a objem uloženého materiálu se odhaduje na 30 milionů tun. Halda uvnitř desítky let hoří, což uvolňuje do vzduchu škodlivé látky. Její sanace trvá už déle než 15 let.

VIDEO: Proč rostou ceny energií?

Video
Video se připravuje ...

Proč stále rostou ceny energií? Videohub

Fotogalerie
5 fotografií