Harcké kanáry chovali horníci od 2. poloviny 19. století a brávali je s sebou do dolů. Tito drobní ptáci jsou totiž citliví na zvýšené koncentrace metanu, a svým chováním tak v podzemí upozorňovali na nebezpečí.

„Ve 20. století už samozřejmě harcké kanáry nahradila technika, takže už minimálně od konce druhé světové války se kanáři nepoužívali. Přesto ta tradice chovu kanárů tady zůstala a na Ostravsku byla velice silná,“ řekla Ilona Rozehnalová, provozovatelka Antikvariátu a klubu Fiducia, který dnes u voliéry odhalil naučnou ceduli.

Veřejné voliéry

Po válce horníci v kraji vybudovali několik veřejných voliér pro kanáry. Jedna z nich vznikla v parku u Zákrejsovy ulice v Přívoze. Horníci ji vystavěli v roce 1959.

„I veřejnost tehdy byla vděčná, že jsme něco takového v tomto parčíku postavili. No a voliéra nám slouží už 64 let. V Ostravě bylo postaveno několik voliér, byly v různých obvodech, jenomže pro nedostatečnou péči brzo z parků vymizely a zůstala nám jenom jediná,“ řekl dlouholetý správce voliéry Jan Duda, který se podílel i na její stavbě.

Už bez kanárů

Zpočátku byli ve voliéře jen kanárci. „Ale aby to bylo trošičku takové poutavé a hlavně pro děti poučné, tak jsme tu vysadili různé druhy, drobotinu - zebřičky, chůvičky, nějaké ty andulky tady byly, a dokonce jsme tu měli koroptve i bažanty,“ dodal Duda.

Harcké kanáry nyní lidé ve voliéře neuvidí. Obývá ji přes 30 papoušků - andulek, korel i dalších druhů, které jsou odolnější vůči počasí a jsou ve voliéře celoročně, přes zimu bývají zavřeni v dřevěném zázemí.

Nejdřív sídliště, pak povodeň

Unikátem je, že voliéra na jednom místě vydržela bez větších problémů tolik let. Dvakrát jí ale hrozil zánik. „Když se vedle ní stavělo sídliště, ale protože chovatelé jsou takoví nadšenci, tak si vybojovali, že voliéra tam zůstala,“ řekla Rozehnalová. Podruhé to bylo v roce 1997, kdy povodeň zaplavila klubovny v okolí, kde chovatelé ptáky mívali přes zimu.

„Nebyly peníze na opravy, ale po velké snaze svazu chovatelů se podařilo voliéru opravit, i díky pomoci obvodu,“ dodala Rozehnalová. Další opravu by podle ní voliéra potřebovala i nyní.

„Je to obrovská atrakce. Z okolí spousta dětí na tom vyrostla a člověk vidí každý den lidi, jak se tam zastavují,“ řekla Rozehnalová.

VIDEO: Chovatel andulek a papoušků vlnkovaných.

Video
Video se připravuje ...

Chovatel andulek a papoušků vlnkovaných Michal Charbulák, Blesk

Fotogalerie
10 fotografií