Havířované Ozzyho, krásně vybarveného papouška volnoletce druhu ara ararauna, milují. Když se navolno pouštěný opeřenec dlouho ve městě neukázal, začali mít starosti.

Proč je pryč? Důvod je smutný. Ve městě se vyrojili hlupáci, kteří na Ozzyho začali útočit!

Pryč z města

„Výhrůžky zastřelením, metání kameny a podobně. Nechci, aby mu bylo ublíženo. V Havířově už to bylo neúnosné, tak jsem se rozhodl, že budeme jezdit pryč do přírody. Jezdíme tam, kde si Ozzyho považují a obdivují ho,“ podotkl majitel Petr Tomek, který si kvůli tomu pořídil i auto.

Ještě před pár dny se v něm vařila krev. „Nervy mi pracovaly a já se nechtěl dostat do kriminálu, i proto jezdíme pryč. Vím, kteří lidi to dělají. Smutné je, že nejspíš mají děti, někteří i vnoučata,“ kroutí hlavou Tomek.

Kouzlil úsměvy

Majitel s Ozzym začal volně létat náhodou. „Jednou si sám otevřel okno a byl pryč. K mému překvapení se ale téhož dne vrátil. Stalo se to pravidlem,“ usmál se Petr Tomek.

Lidem se Ozzy ukazoval na různých místech Havířova a vždy jim vykouzlil úsměv na tváři. Kvůli pár hlupákům už je to bohužel minulost.

Úřady za to nemohou

Otázky a zloba lidí se obrátila nejprve na havířovský magistrát. „Zakázali jste mu tady létat!,“ spílali lidé úřadu. Majitel Ozzyho Petr Tomek ale vše vysvětlil. „Bylo to čistě mé rozhodnutí, nikdo nic nezakazoval, na úředníky se, prosím, nezlobte, nemohou za to,“ vzkázal.

Fanoušky Ozzyho Petr Tomek neodmítá. V letním období je možné ho i se svěřencem potkat nejčastěji na přehradách Žermanice a Větřkovice či na hradě Hukvaldy. Ovšem pozor, nikoli na k Havířovu nejbližší nádrži Těrlicko. „Tam je špinavá voda,“ usmál se Petr Tomek.

V Česku „mladá“ tradice

Volnoletectví, tedy volné létání s papoušky v přírodě, se v Česku provozuje zhruba 12 let. Jeho příznivci se začali pravidelně scházet u přehrady Krásné, sjíždí se sem z celé České republiky.

Jde o ideální možnost se zblízka poznat s majiteli i jejich opeřenými svěřenci. Letošní setkání se uskuteční na stejném místě 5. srpna. I tam se chystá Ozzy. Ara ararauna je druh velkého papouška, velikosti až 90 cm, který se v zajetí může dožít až 50 let.

VIDEO: Papoušci obsadili přehradu Krásné u Šumperka.

Video
Video se připravuje ...

Papoušci obsadili přehradu Krásné u Šumperka. Michal Charbulák

Fotogalerie
7 fotografií