„Spolu s Baťou jsem vyřezal i jejich rodinného kocoura, samozřejmě v botách, a také jsem přidal nově zvoleného krále Tvarůžka (nyní už třetího), kterým je místní občan Jakub Oliverius,“ prozradil řezbář Beneš.

Řezbář svůj unikátní betlém tvoří už 27 let a je v něm více než 300 figur. Kromě svaté rodiny a biblických tří králů jsou všechny figury vyřezány podle osobností z okolí Loštic či Moravy.

Jako jediný na světě má ne tři, ale sedm králů - kromě třech klasických ještě král Ječmínek, a králové Tvarůžek I. II. a III., a jsou v něm i dva odouzení: Jiří Kajínek prchající z Mírova a autobusák Roman Smetana, který byl odsouzen za pomalování volebních plakátů v roce 2010.

Panenky a kocour v botách

Ke každé postavě má loštický řezbář nějaký artefakt a legendu. O Tomáši Baťovi se dozvěděl, že když mu bylo asi 12 let, začínal v dílně svého otce výrobou botiček pro panenky. Ty se prý tak líbili kocourovi, který u nich žil, že se do nich prý snažil i obouvat.

Veřejnosti je Benešův betlém přístupný v jeho domě v Moravičanské ulici v Lošticích přístupný jako vždy od 1. prosince do 6. ledna 2024, každý den od 14 do 18 hodin včetně svátků.

VIDEO: Vladimír Glaser vytvořil spolu s šesti desítkami dalších lidí Jubilejní betlém, který uvidíte v pražském Klementinu.

Video
Video se připravuje ...

Vladimír Glaser vytvořil spolu s šesti desítkami dalších lidí Jubilejní betlém Veronika Foltová

Fotogalerie
8 fotografií