Šoféři převozových sanitek mají skoro pořád pacienta na palubě. Jednoho vyloží, jiného naloží. Za rok jeden najezdí až 40 tisíc kilometrů. „Skvělá zkušenost. Nikdy nevíte, co se může na silnici stát,“ říká Pavel Hanus (55), šofér Krnovské nemocnice, který s šesti kolegy absolvoval výcvik na polygonu Libros v Ostravě. Patnáctka řidičů Krnovské nemocnice měsíčně převeze až 1550 pacientů.

Narozdíl od řidičů záchranky nebyli dosud kolegové z převozových sanitek nijak cvičeni. Teď si zkusili brždění na vodě, zvládání smyku a průjezd kluzkou zatáčkou. „Řídím rád, těšil jsem se. První jízda byla adrenalin, jinak super, tedy až na jedno přetočení při smyku, moc jsem přidal rychlost,“ popsal Hanus.

Potlesk pacientů

V ostrém provozu se potkal se situací, kdy ze sebe musel dostat to nejlepší. „V devadesátce mi auto z vedlejší silnice nedalo přednost. Musím říct, že vyhýbací manévr jsem zvládl velmi dobře, pacienti, které jsem vezl, mi tleskali,“ usmál se řidič.

Při nácviku všech „disciplín“ se s kolegy ujal řízení, ale také si všichni zkusili i roli ležících převážených pacientů. „Konkrétní radu, jak nevyklopit pacienta, nemám. Základ je myslet na to, že autě nejste sami, že někoho vezete. Já řídím vždy tak, jako bych vezl sebe nebo své rodiče,“ uzavřel Pavel Hanus.

Hejtman: Chci to pro všechny

Takřka jako na objednávku zasypával polygon při cvičení řidičů z krnovského špitálu sníh. „Podmínky v zimě, které u nás na Bruntálsku máme, jsou velmi těžké, proto jsem moc rád, že se naši řidiči, ač jistě skvělí, mohou zdokonalit a vidět situace na silnici z jiné perspektivy,“ řekl ředitel Ladislav Václavec.

Jako ležící pacient se nechal svézt během nácviku i moravskoslezský hejtman Jan Krkoška. „Ležet v sanitce byl trochu šok, když šla do smyku. Na setkání s řediteli krajských nemocnic na ně budu apelovat, ať podobným nácvikem projdou všichni jejich řidiči. Jde přece o bezpečí pacientů a také jejich životy,“ přislíbil.

VIDEO: Hrozí vám ztráta řidičáku? Odečtěte si trestné body dřív, než bude pozdě!

Video
Video se připravuje ...

Hrozí vám ztráta řidičáku? Odečtěte si trestné body dřív, než bude pozdě! Marek Pirner

Fotogalerie
6 fotografií