„Objekty chtějí Trojanovice v budoucnu využít pro projekt Cérka. Z jedné věže má být rozhledna, z druhé pivovar. Ve strojovně má vzniknout multifunkční komunitní centrum,“ uvedl mluvčí Diama Tomáš Indrei.

Do konce roku podnik plánuje demolici například kotelny, skladů a dalších čtyř budov. „Ve druhé etapě zboří sklad výbušnin, kompresorovnu či strojovnu těžního stroje,“ dodal mluvčí. Komplet hotovo by mělo být a půlce roku 2025. Před zahájením demolic se musely nejdříve zasypat těžní jámy. U těch zbývá posledních 15 metrů.

Pokračování příští rok

„Druhá etapa demoličních prací bude následovat příští rok. Konkrétně bourání čeká také sklad výbušnin, kompresorovnu, strojovnu těžního stroje. Demolice všech povrchových objektů by měla být ukončena v polovině roku 2025,“ uvedl ředitel odštěpného závodu Darkov Josef Lazárek.

Černouhelný důl se začal stavět v roce 1981, ale uhlí se v něm nikdy netěžilo. Lidé z okolí i vedení obcí léta usilovali, aby k tomu nikdy nedošlo. Likvidace dolu přijde asi na 155 milionů korun.

VIDEO: V Trojanovicích zasypávají důl Frenštát. Vzniknout by tu měly domy s plnou občanskou vybaveností i mnoho firem. (září 2023)

Video
Video se připravuje ...

V Trojanovicích zasypávají důl Frenštát. Vzniknouz by tu měly domy s plnou občanskou vybaveností i mnoho firem. Diamo

Fotogalerie
8 fotografií