Otřesné napadení se odehrálo loni v září v ulici Lipová v Třinci poblíž domu, kde Slavomír bydlel. Muž vyšel z domu na obvyklou procházku k řece Olši, když ho najednou na zem srazil kopanec zezadu do hlavy.

Ležící Slavomír si nejspíš ani nestihl uvědomit, co se stalo, když mu útočník několik kopanců přidal a ještě mu párkrát dupl na hlavu! „Čin jsem spáchal,“ řekl pouze František Cina u ostravského krajského soudu.

Důvodem byly peníze. Při útoku totiž nebyl sám, jeho příbuzný ležícímu muži vzal ledvinku s penězi. Pak utekli.

Obličej napadrť, pak smrt

Výčet Slavomírových zranění budí hrůzu. „Krvácení do mozku, zlomené nadočnicové oblouky, nadvakrát zlomená čelist, zlomeniny dalších obličejových kostí, nosu, vyražené zuby, poranění oka,“ zaznělo při čtení žaloby. Muž podstoupil několik operací, takřka mu byl rekonstruován obličej.

Agresor Cina byl původně žalován za těžké ublížení na zdraví. Usmrtit muže prý nechtěl. Když Slavomír po dvou měsících v nemocnici zemřel, přibyl v žalobě odstavec o následku smrti a rázem Cinovi hrozilo 8 až 16 let vězení.

Tahle dohoda ne, tahle ano

Krajský soud nakonec klasicky nejednal, ale schvaloval obžalobou a obhajobou předem uzavřenou dohodu o vině a trestu na šest a půl let (!). „Tuto dohodu soud nemůže akceptovat, nelze jít pod spodní hranici sazby, i kvůli přestupkovému řízení o napadení ochranky v obchodě téhož roku,“ uvedla předsedkyně senátu Alice Erleová.

Doslova na chodbě soudu vznikla dohoda nová, stejná, jen s dohodnutým trestem rovným spodní hranici sazby. Tuto dohodu soud schválil a poslal Františka Cinu na osm let za mříže. Jeho příbuzného čeká soud v Karviné. Žalován je z loupeže.

Plačící táta: To je cena lidského života?

Pro Blesk.cz po skončení soudu promluvil tatínek zemřelého Slavomíra. „Takovouhle cenu má lidský život? Vždyť my jsme syna se ženou skoro ani nepoznali. Byl v tak strašném stavu, že s námi nemohl mluvit, nemohl jíst ani pít, jen reagovat očima na některé otázky,“ hlesl se slzami v očích.

„Smrt pro něj byla vysvobození, neskutečně trpěl i přes léky na bolest. Tomu mladému za něco takového dají tak nízký trest. V půlce může jít klidně ven a zase něco takového provést. Naše zákony jsou k pláči,“ uzavřel zlomený otec.

VIDEO: Insta Crime Podcast: Agresor Gola dupal manželce na hlavu a roztrhl jí játra!

Video
Video se připravuje ...

Insta Crime Podcast: Agresor Gola dupal manželce na hlavu a roztrhl jí játra! pdc, icp, Jedlička, Železný

Fotogalerie
3 fotografie