Stačilo, aby paní Marie špitla: „Vnímáš kouzlo toho místa?“ To s sebou nese kus historie, klid uprostřed lesa a možná ještě něco nedefinovatelného. Zvláštní, že zanedlouho, aniž by věděla, že tam byli, jim dcera poslala ofocený inzerát, že je koliba i s pozemky na prodej.

Stylová budova, léta chátrající, okolí zarostlé keři a nálety, vrátit místu zašlou slávu stálo moře času a potu. Zčernalé dřevo a kameny se musely otryskat tunami písku zvenku i vevnitř, socialistický interiér předělat, okolí prořezat a vyčistit.

Oddřeli to skoro sami

„Naštěstí já umím se dřevem a Maruška je skvělá designérka,“ líčil pan Zdeněk, že s většinou prací si poradili sami. Kolibu pak přejmenovali na Chalet Vlčina. Podle nich slovo chalet, dřevěná horská chata s výraznou šikmou střechou, stavbu vystihuje.

Na konci srpna ji otevřeli a přivítali první svatbu. Koliba nebude zatím fungovat jako denní provoz, pár ji pronajímá. Ke svatbám, k výročím prostě k privátním akcím. „Covid změnil chování lidí a uspět v gastronomii a hotelnictví je extrémně náročné. Musíme se chovat ekonomicky,“ vysvětlila paní Marie s tím, že časem se ale vše může změnit.

Už zase „svítí“

Oblast Horeček v Trojanovicích na Novojičínsku bývala kdysi fenoménem. Koliba na Vlčině, postavená jako věrná kopie budovy pro světovou výstavu Expo Montreal 1967, hostívala honoraci. Politiky, herce, sportovce, pak vyhlášené místo nějaký čas po revoluci zhaslo. Teprve nyní se postupně zase rozsvěcuje.