Tam poprvé uviděl, jak vypadal a začal po něm pátrat jinde, než kde hledali před desítkami let jeho předchůdci. S pomocí přátel a zmínky v jedné knize ho stopy dovedly do farního kostela ve Slatině u Bílovce. Byl tam!

Nyní opět zdobí vzácnou, útulnou a 140 let starou kapli ve Středisku sociálních služeb jako kdysi. Lidé se si až doteď mysleli, že svatostánek, vyložený drahokamy, které zdědil kardinál Fürstenberk (1813 až 1892) po rodičích, někdo ukradl.

V kostelích, kde je svatostánek umístěn na hlavním oltáři, jde o nejposvátnější místo určené pro ukládání liturgických nádob.

Ukryl ho farář

Skutečnost, která vyplavala na povrch, je taková, že ho vzal sebou farář Josef Trtík, když ho v 80. letech převeleli na nové působiště do Slatiny. „Bál se, že by ho někdo mohl zničit,“ vysvětlil mluvčí ostravsko-opavské diecéze Ondřej Elbel.

„Vůbec jsem netušil, že ten svatostánek není náš,“ divil se nálezu současný slatinský kněz Piotr Kowalski. Tomu se podařilo zařídit náhradní svatostánek z Nizozemska.

„Z našeho příběhu vyplývá, že spolu lidé musí komunikovat. Jen díky vzájemnému sdílení se svatostánek povedlo najít,“ uvedla Zuzana Poppek ze střediska sociálních služeb, která svou přednáškou o historii nové pátrání odstartovala.

Teplo a útulno

Kromě svatostánku se město spolu s farníky stará i o opravu kaple. „Zatím šlo o stavební úpravy včetně izolace, statiky, nových podlah, elektroinstalace a podobně,“ sdělila starostka města, kterému kaple patří, Helena Pešatová.

Rekonstruovat se budou časem i malby, trámy a vitrážní okna. „Jsem nadšená. Nejen tím, že je svatostánek zpět, ale i postupnou opravou kaple. Podlahu udělali nádhernou, je tady teplo a útulno,“ uvedla místní obyvatelka Olga Bělicová (70). Kaple by se měla co nejvíce otevřít veřejnosti.

Rozsáhlá budova střediska sociálních služeb ve Frýdlantu nad Ostravicí, jehož součástí je vzácná kaple se svatostánkem, sloužila dříve jako škola, klášter, lazaret i gymnázium.

VIDEO: Usazování kamenných částí na chrám sv. Jakuba v Brně.

Video
Video se připravuje ...

Usazování kamenných částí na chrám sv. Jakuba v Brně. Jiří Nováček

Fotogalerie
14 fotografií