Už jako malá se batolila kolem řek a vody vůbecl. S tatínkem, bratrem, strejdou i dědečkem, kteří ji vedli k rybařině. V 7 letech se tak dala na dráhu závodního sportovního rybolovu. Jak se liší od běžného chytání zpod hladiny?

„Když mě vidí lidé třeba v autobusu s pruty, hned se ptají: Berou, berou? Nemohou pochopit, že se někdo tahá s výbavou jenom kvůli sportu, a jsou udiveni, když říkám, že mi neberou, protož ryby nechytám,“ vysvětluje gymnazistka.

Sportovní rybolovná technika, se totiž  neodehrává u vody, ale na suchu. Speciálně upravenými pruty se zátěží se hází na terče a do dálky. Nejvíce mě baví muška na dálku, i do 18 metrů. Nejsložitější je pro mě technika z otočky,“ vysvětluje. Kufr s navijáky, silony, muškami, kleštičkami a další výbavou používaný při soutěžích váží přes pět kilogramů.

První na mistrovství světa

Eliška na letošním letním mistrovství světa v rybolovných technikách v Českých Budějovicích, odkud přivezla Eliška šest medailí, z toho tři zlaté. „Mou snahou je nominovat se i příští rok na toto mistrovství, a to tentokrát je ve Švédsku,“ plánuje Eliška.

Ryby má ráda Eliška i na talíři. „Moje oblíbená sladkovodní ryba je kapr, nicméně nejoblíbenějším receptem je losos na másle a tymiánu s batáty se skořicí,“ říká.

Anketa

Žije se líp v Ostravě nebo Opavě?

Ostrava
Opava

Nadání na rozdávání

Aby toho nebylo málo, je Eliška i hudebně nadaná. „Už jako malá jsem maminku tahala k zušce (základní umělecká škola - pozn. red.), kde jsem poslouchala žáky při zpěvu a hraní. Nyní tam působím jako zpěvačka a hráčka na klavír a housle naší Hudecké muziky ZUŠ Bohumín. Daří se publikum rozesmát, ale také rozplakat. Naše slezské nářečí je nádherné, plné citu,“ těší nadanou studentku.

Jak jí oba zcela odlišné koníčky pasují dohromady, jak je zvládá při studiu gymnázia? „Přistihla jsem se, že si během soutěže pozpěvuji, snad mi i nosí písničky zpívané v našem dialektu úspěch. Rodiče, zuška i škola mě ve všem podporují, za což všem patří dík,“ usmívá se nadaná Eliška, jenž na pódiu vystupuje v lidovém kroji. Nejraději má písničku „Zavřeli mě do komůrky“, která je jednou ze slezských národních.

Poslední dva roky účinkuje také v operním studiu Národního divadla Moravskoslezského Ostrava. „Na více koníčků mi už nezbývá čas,“ konstatuje gymnazistka.

VIDEO: Rybáři loví rybník Berzuč v Jistebníku.

Video
Video se připravuje ...

Rybáři loví rybník Berzuč v Jistebníku. Karel Janeček

Fotogalerie
14 fotografií