Pavilon se promění v bílý dům na Černé louce. V Géčku vznikne studiová scéna. Ta nám v budoucnu umožní plnohodnotně hrát a zároveň oživí dříve oblíbený prostor na výstavišti. Kapacitně a rozměrově jde o prostor určený divadlu a kulturním akcím pro asi 220 diváků. Vznikne prostor, který divadlu, ale i Ostravě chybí," řekl ředitel Národního divadla moravskoslezské NDM Jiří Nekvasil.

Od podzimu za dva roky

Stavební povolení na rekonstrukci dostalo divadlo letos na jaře a stavět by se mělo začít nejpozději na podzim. Finance poskytne zřizovatel – město Ostrava, částečně se bude podílet i NDM. V objektu a jeho okolí už začaly přípravné práce. Pokud vše půjde podle plánu, hotovo by mohlo být přibližně za dva roky od zahájení stavby.

Vedení divadla plánuje do prostor dočasně přesunout celou produkci Divadla Jiřího Myrona (DJM). Připravuje se totiž také druhá etapa rekonstrukce budovy divadla.  „Jevištní technologie v Divadle Jiřího Myrona jsou na hranici životnosti, jsou staré více než 35 let. Je nutné je vyměnit za nové. Modernizace se dočká jeviště i hlediště. Opravíme a rozšíříme zázemí divadelního provozu. Potřebujeme nové šatny, skladovací i zkušební prostory,“ uvedl Nekvasil.

Pavilon G z r oku 1961

Pavilon G byl postaven v roce 1961 podle návrhu architekta Josefa Jiřičného. Průčelí bylo velmi jednoduché - mělo prosklenou rastrovou fasádu zdobenou geometrickým ornamentem.

Dispozičně byla budova rozdělena na trojlodní výstavní halu a administrativní zázemí. Využívána byla především v 60. a 70. letech. V roce 2002 zde byl tenisový kurt či tréninkový areál pro golf.

VIDEO: Starosta Ostravy-Hošťálkovic Jiří Jureček o nálezu valounu s rytinou mamuta a koně.

Video
Video se připravuje ...

Starosta Ostravy-Hošťálkovic Jiří Jureček o nálezu valounu s rytinou mamuta a koně. Michal Charbulák

Fotogalerie
10 fotografií