Vlci jich chovatelům Lachovým z nedalekých Bocanovic zabili najednou 14, další se musely utratit. „I přes neustálé noční hlídání, perfektně zajištěné ohrady a elektrické ohradníky, si bez ostychu za světla přišli a nadělali enormní škody,“ uvedla Natalia Lachová.

A to dokonce na pastvině kousek nad chatou, kde je ruch turistů víceméně nepřetržitý. „V tomto případě bohužel nepomohl ani velký pastevecký pes. U některých ovcí bylo zranění smrtelné, další byly vyděšené mimo ohradu a čekali na osvobození od bolesti,“ dodala farmářka.

Rozhodování o vlcích

Ochránci přírody i ministr životního prostředí Petr Hladík na jaře na Jablunkovsku představili podle nich radikální řešení - o šelmách budou rozhodovat místní skupiny zastoupené člověkem z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK), kraje, myslivců, policie a samosprávy.

„Ti se dostaví na místo, vyhodnotí případ a rozhodnou, zda se vlk bude monitorovat, plašit, dostane obojek, odchytí se nebo je nebezpečný a dojde k jeho odstřelu,“ sliboval ministr.

„Pokud hospodář udělal pro zabezpečení stáda vše, a přesto to nepomohlo, může být šelma eliminována,“ potvrdila i Jindřiška Jelínková z AOPK.

Chovatelé na Jablunkovsku poslechli a udělali maximum. Jenže jim dál zůstávají oči pro pláč. Vlci překonávají elektrické sítě, dokonce i dvojité vysoké elektrické ohradníky, psů si nevšímají. „Vysmívají se nám? Ministr i ochránci naslibovali a zase je ticho po pěšině,“ shodli se hospodáři.

Jde to pomalu

Podle mluvčí AOPK Karolíny Šůlové, aby mohl pohotovostní štáb začít pracovat, musí vydat Moravskoslezský kraj výjimku ze zákona. „První návrh zveřejnil na úřední desce 15. září.  Nyní se oslovují členové budoucího štábu, aby ho po vydání výjimek bylo možno operativně svolat,“ sdělila mluvčí.

„Situace je zoufalá a jim půl roku trvá, než připraví nějaké papíry. Za tu dobu zahynuly desítky ovcí,“ dodala chovatelka Marcela Bojková.

Nesmí se ani plašit

Současná situace s pasením ovcí a koz na Jablunkovsku je dost náročná, ať už časově, tak psychicky. Vlci si tu chodí pro ovce jak do bufetu, nemají před ničím respekt.

„Často se mně někdo ptá, jak to že to kdysi pastevcům s vlky fungovalo a dneska ne. S vlky to nefungovalo nikdy, škody byly vždycky, ale útoků bylo míň. Zásadní rozdíl byl v tom, že pastevci měli u sebe zbraň a když viděli vlka, tak ho zastřelili. Tím ostatním vlkům vytýčili hranice, kde si můžou dovolit zajít a museli lovit laně a srny. Dnes ho nesmíme ani plašit,“ vysvětlil hospodář Radek Gomola z Dolní Lomné.

Vlk obecný se postupně navrací do naší přírody. Je to chráněný druh. Škody, které napáchá, platí stát.

VIDEO: Vlčí smečka v Slezských Beskydech je postrachem místních farmářů.

Video
Video se připravuje ...

Vlčí smečka v Slezských Beskydech je postrachem místních farmářů Hnutí DUHA

Fotogalerie
35 fotografií