„Jednu ovci zranil, z jehňátka zbyly jen nohy a kostrč,“ popsal Chlup. Podobně jsou na tom i další chovatelé. Útoky jsou na denním pořádku. O víkendu si utírala slzy Marcela Bojková z Písku. Vlk jí rozsápal březí chovnou ovečku. V ohradě, která je celá obklopená rodinnými domy.

„Prostě vyskočil na elektrickou síť, tu nejvyšší, jaká je k mání, a navíc pod silným proudem. Ještě jsou v ní vlčí chlupy. Ovce chováme po generace a já nevím, jestli neskončím. Docházejí mně síly, ničí dennodenní stres,“ řekla žena, jejíž stádo čelí opakovaným útokům přesto, že splnila jako většina bačů veškeré požadavky státu.

Situace je neúnosná a spousta chovatelů své chovy ruší. Jak vyplývá z dat Svazu chovatelů ovcí a koz, od návratu vlků u nás ubylo na stráních 25 procent ovcí. „Co nám poradí na úřadech teď? Budeme šít ovečkám na kožichy křídla,“ ptají se chovatelé.

Plán prý aktivovat nelze

Na jaře představil ministr životního prostředí Petr Hladík spolu s Agenturou ochrany přírody a krajiny (AOPK) na Jablunkovsku tzv. pohotovostní plán a pohotovostní štáby. To měla být okamžitá pomoc pro případy, kdy se vlci chovají nestandardně, nezastaví je ani stoprocentní zabezpečení a útočí mezi domy.

Teď mluvčí AOPK Karolína Šůlová odpověděla: „Pohotovostní štáb nyní aktivovat nelze, řeší se potřebné administrativní kroky na celorepublikové úrovni.“

„Je to výsměch všem chovatelům. Ministr sliboval i krizový štáb a opět nás v tom nechali,“ dodala Bojková.

Složíme se na myslivce

Naštvanost bačů na nečinnost státu stoupá. „Jsme zahnaní do kouta a nezbývá nám, než si pomoci krajním řešením. Složíme se na myslivce,“ uvedli shodně ti, se kterými Blesk.cz mluvil. Myslivci už se tajně zbavili smečky, která v oblasti řádila vloni. Odstřelili ji.

 

Do problému se vložilo i Sdružení obcí Jablunkovska, kam spadá 16 vesnic. Vyzývá hospodáře, aby útoky hlásili i ti, kteří nemají registrované chovy a ovce používají třeba jen na spasení zahrady.

„Pomůže nám to vyvíjet tlak na dodržování schváleného pohotovostního plánu ve vztahu k problémovým vlkům,“ uvedl za starosty předseda sdružení Kamil Kawulok. Vlk obecný je u nás chráněné zvíře, jeho odstřel je možný pouze za určitých podmínek. Chovatelé za zadávená hospodářská zvířata dostávají odškodné od státu.

VIDEO: Vlčí smečka v Slezských Beskydech na starších záběrech.

Video
Video se připravuje ...

Vlčí smečka v Slezských Beskydech je postrachem místních farmářů Hnutí DUHA

Fotogalerie
38 fotografií