Spousta dalších dřevin je navíc nakloněná, a hrozí, že se co nevidět sesunou k zemi. Horská služba i město Jablunkov proto vydaly přísný zákaz vstupu do lesa nejen kolem Hrčavy, ale i Mostů u Jablunkova. Houbaři mají smůlu, platit bude až do konce listopadu.

Video
Video se připravuje ...

Kalamita v beskydských lesích po srpnových bouřkách. Úřady zakázaly lidem vstup Josef Doležal

Podle náčelníka Horské služby z Beskyd Radana Jaškovského nejenom že hrozí pády stromů nebo jejich částí, ale oblast je pro záchranáře také mnohem hůře dostupná. „Když tam dojde k úrazu, je pomoc výrazně komplikovanější,“ vysvětlil.

Místo houbařů dělníci

Místo houbařů nastoupila těžká technika. „Těžební dělníci, harvestory, traktory, lanové systémy a ze svahů začnou stahovat dříví koně,“ uvedl jablunkovský lesní správce Oldřich Gajdůšek.

Lesníci nejprve odstranili dříví z cest, ale ani tady ještě nejsou u konce. „Naštěstí už jsme se dostali do většiny porostů, takže jsme mohli odhadnout objem poškozeného dříví,“ dodal Gajdušek.

„Co pamatuji, takový polom tady ještě nebyl. Chtěli jsme jít u Hrčavy houby, ale ať jsme zkusili kterýkoliv směr, nedalo se projít. Taky jsme dostali strach, opravdu některé dřeviny vypadají, že se zřítí,“ uvedla Věra Byrtusová s tím, že teprve pak se dozvěděla, že platí zákaz vstupu do lesa.

Fotogalerie
15 fotografií