„V důsledku sobotních silných bouřek s vichřicí nedoporučujeme horské túry a vstup do volného terénu z důvodu vysokého nebezpečí možného poranění,“ varuje horská služba na svých stránkách.

V lesním porostu je mnoho polomů, které hrozí následným a nekontrolovatelným pádem. „Jedná se především o oblast hraničního hřebene ČR/SR - Kohútka - Kasárna, Kasárna - Bílý Kříž, Bílý Kříž - Velký Polom, pak oblast trojmezí Slovensko, Česko, Polsko a hraničního hřebene Bahenec – Čantoryja.Tato výstraha se vztahuje také na přístupové cesty do výše popsaných lokalit,“ upřesnili záchranáři. Odstraňování stovek popadaných či jinak narušených stromů bude trvat dlouho.

Komplikovaná záchrana

Jen v sobotu vyjížděli hasiči, horská služba a zdravotníci ke dvěma vážným zraněním, která byla způsobena pádem stromů.

První případ se odehrál poblíž Maxovy nádrže. Dva slovenští turisté, muž (31) a žena, které zastihla bouře cestou na Masarykovu chatu, se ukryli pod stromem. „Shodou okolností úder blesku tento strom zasáhl a odlomená část spadla na muže. Zaklínila jej a způsobila mu velice vážná zranění,“ uvedl náčelník.

Při druhém zákroku pomáhali mladé Slovence, kterou také zasáhl padající strom a způsobil jí otřes mozku i poranění hrudníku a břicha.

Počasí se neuklidní

Na Moravě a ve Slezsku dále hrozí až do úterka silné až velmi silné bouřky s přívalovým deštěm. „Očekáváme večer a v noci na úterý možnost výskytu od jihu postupujících silných a především ve Zlínském a Olomouckém kraji i velmi silných bouřek provázených zejména krátkodobým intenzivním deštěm. V případě silných bouřek kolem 30 milimetrů, u velmi silných kolem 50 milimetrů. Ve druhé polovině noci bude bouřková aktivita slábnout,“ uvedli meteorologové.

Víkendová bouřka byla rekordní, co se týče počtu blesků. Nad Českem se blýskalo nejvíce za posledních deset let, celkem jich podle sítě Blitzortung uhodilo až 84 000!

Jaké bude počasí? Sledujte radar Blesku!

VIDEO: Posádka převozní lodi uvázla v bouřce na Slezské Hartě. Zachraňovat ji musela hlídka policie.

Video
Video se připravuje ...

Posádka převozní lodi uvázla v bouřce na Slezské Hartě. Zachraňovat ji musela hlídka policie. PČR

Fotogalerie
8 fotografií