„Je tam opravdu hodně polomů. Nejenom že hrozí pády stromů nebo jejich částí, ale oblast je pro záchranáře také mnohem hůře dostupná. Pokud dojde v této oblasti k úrazu, bude pomoc výrazně komplikovanější,“ uvedl náčelník Horské služby Beskydy Radan Jaškovský.

V lesích se navíc v současné době ve zvýšené míře pohybuje těžká technika. „Nejprve jsme odstranili dříví z cest a ještě nejsme u konce. Dostali jsme se ale už do většiny porostů, takže máme přesnější odhad objemu poškozeného dříví. Zpracovat je třeba asi 40 tisíc m3 dřeva. V lesích se rozbíhají práce harvestorů i těžebních dělníků, máme v porostech traktory, lanové systémy a ze svahů začnou stahovat dříví i koně,“ popsal situaci lesní správce Oldřich Gajdušek.

Silné bouřky

Silné bouřky zasáhly Beskydy 26. srpna. Od té doby je podle záchranářů nebezpečný pohyb hlavně v okolí hraničních hřebenů na polském a slovenském pomezí.

Jde především o hraniční hřeben mezi Českem a Slovenskem, a to v úseku Kohútka - Kasárna, Kasárna - Bílý Kříž, Bílý Kříž - Velký Polom, pak oblast trojmezí nedaleko Hrčavy a Bukovce a hraničního hřebene mezi Českem a Polskem v úseku Bahenec - Čantoryja.

Při samotné bouřce zlomené stromy v Beskydech vážně zranily dva turisty. Oba utrpěli těžká poranění a do nemocnic je přepravily vrtulníky letecké záchranné služby. Záchranářům zásahy komplikoval silný vítr a nepřístupný terén.

VIDEO: Bouřky v Česku: Bouřka s krupobitím v Jizerských horách (16.8.2023)

Video
Video se připravuje ...

Bouřky v Česku: Bouřka s krupobitím v Jizerských horách (16.8.2023) Blesk - Jaroslav Šimáček

Fotogalerie
9 fotografií