Stařec druhu Wych téměř 400 let odolával nepřízni počasí až do tohoto víkendu, kdy se nad oblastí přehnala mimořádně silná bouřka. Košatá koruna dřeviny nevydržela nápor větru a rozlomila se.

I když je jilm obklopený rodinnými domy, zlomená půlka naštěstí spadla, jak nejlépe mohla. Mimo zástavbu a poškodila pouze traktor. „Koruna památného jilmu už byla příliš těžká. Když se jí nyní zbaví a správně se ošetří, klidně tady může růst dalších 500 let,“ doufal jeden z místních.

Obvod stromu měří skoro 8 metrů a před zásahem shůry byl vysoký ke 40 metrům. Po poškození se jeho výška zkrátila na 10 metrů. Cena památného jilmu se odhaduje na 1,7 milionu korun.

Zbude torzo, ale živé

S názorem místního souhlasí i arborista Jakub Heczko, který s bratrem Ondřejem o dřevinu pečují. „Stabilizovali jsme ji a zredukujeme její korunu. Prakticky z ní zbude živoucí torzo,“ uvedl Heczko s tím, že u takto starých stromů to často bývá jejich životní fáze.

„Hraničář je stále celkem vitální, čili není problém, aby když jedna jeho část vyhnije, druhá znovu obrostla a zregenerovala. Dá se říct, že se na místě objeví jeho následovník se stejnými geny,“ dodal arborista.

Rarita, které se bojí

Bukovecký jilm, který roste blízko polských hranic, a proto se mu říká Hraničář, je opravdová rarita. Je zapsaný v celosvětové databázi monumentálních stromů.

Přesto by místní v jeho sousedství byli nejraději, aby se skácel. Bojí se ho. „Doby, kdy lidé letité stromy uctívali, protože je chránily před blesky, jsou dávno pryč,“ povzdechl si jeden z obyvatel, který si zkázu přišel po bouřce prohlédnout a pro nějž jako pro mnoho dalších je jilm srdcovka.

VIDEO: Kdy je vznik bouřky nejpravděpodobnější?

Video
Video se připravuje ...

Kdy je vznik bouřky nejpravděpodobnější? Videohub

Fotogalerie
10 fotografií