Upír hrabě Drákula už asi nikoho nepřekvapí, stejně jako Alžběta Báthory (1560 až 1614), která se koupala v krvi panen. Ti mezi legendami z období baroka ve Střední Evropě rozhodně nemohou chybět.

Ale kdo zná třeba vraždící nestvůru z Horních Uher – sadistickou baronku Annu Rosinu Listhiusovou (1583 až 1643), která mučila své poddané, či krvavou dámu z Ruska přezdívanou „satan v sukních“ Darju Nikolajevnu Saltykovou (1730 až 1801), kterou obvinili ze smrti nejméně 38 poddaných? Teď se může seznámit.

Raději zamyká

Vedle vany plné krve trčí kus těla ze sudu, upíři spokojeně odpočívají v rakvích nebo cení zuby, vraždící monstra pitvají dívky na stole a k tomu nechybí ani děsivé pohyblivé „oživlé“ obrazy, na nichž se šlechtici pomalu mění ve zrůdy sekající hlavy.

„Vůbec celkově je výstava opravdu reálně strašidelná. Když tady odpoledne už nikdo není, raději ty místnosti s exponáty zamknu, tak nedobrý pocit ve mně vyvolává,“ zmínila recepční Naděžda Zamarská a se smíchem.

Podobně to má i vedoucí Městského muzea Krnov Ivana Gerlichová. A co teprve děti a školáci? „Někteří se rozeběhnou zvědaví dovnitř, ve dveřích se zastaví, otočí na podpadku a dál nejdou. Jednomu klučíkovi jsme museli přinést vodu, tak z toho, co viděl, byl celý pryč,“ líčila vedoucí.

Upíří šílenství

Hrůzu a strach vyvolávaly ve druhé polovině 17. století čarodějnické procesy na Šumpersku vedené zhýralým a bezcitným Jindřichem Františkem Bobligem z Edelstadtu, který k smrti odsoudil více než 100 nevinných lidí.

Až císařovna Marie Terezie utnula upíří šílenství, které v 18. století zachvátilo obyvatelstvo. Lidé na ně tolik věřili, že se kvůli nim překopávaly hřbitovy a chránila každá domácnost.

Podezřelým zemřelým se sekaly hlavy, propíchávalo srdce, do pusy se jim nacpal kámen a těla se jim posypala česnekem a mákem. Také doma si mazali česnek kolem dveří a oken a pili hodně vína, aby upírům jejich krev nechutnala. I o těchto rituálech se dozvíte na výstavě Hrůzostrašné legendy ožívají, která tu trvá do 5. listopadu.

VIDEO: Upíří princezna Eleonora Amálie ze Schwarzenbergu.

Video
Video se připravuje ...

Upíří princezna Eleonora Amálie ze Schwarzenbergu Videohub

Fotogalerie
15 fotografií